Gå direkt till textinnehållet

NWT startar krimpodd – ”Det här är bara början, hoppas jag”

NWT startar världens första värmländska krimpodd, som lovar att ta med lyssnarna bakom kulisserna i Värmlands undre värld. ”Vi vill satsa på ljud för att locka nya målgrupper”, säger programledaren Caroline Englund.

Imorgon onsdag är det premiär för NWT Krim, en lokal nyhetspodd om brott i Värmland. Första avsnittet är redan inspelat och handlar bland annat om hur värmländska kommuner av misstag anlitade ett företag där flera personer i Bandidos toppskikt arbetar, samt om en kvinna som slog larm om att hon misshandlats av sin man genom att lämna lappar på en vårdcentral.

– Vi skulle egentligen bara testa att banda, men det blev så pass bra att vi kör det som pilotavsnitt, berättar NWTs utvecklingsredaktör Caroline Englund, som är programledare för podden.

Varför en krimpodd?
– Det som vi har märkt är att det är väldigt många som läser våra krimartiklar, och det finns ett sug efter mer information. Samtidigt tror vi att med en podd kan vi nå en yngre målgrupp, och en annan målgrupp, som kan få upp ögonen för de reportage och avslöjanden vi gör, säger Caroline Englund.

Annons Annons

Är det en snackepodd eller kommer ni att ha förproducerade inslag?
– Det är en nyhetspodd där jag intervjuar våra två krimreportrar Åsa Asplid och Nicole De Bouczan om aktuella brottsfall, en gång i veckan.

I pressmeddelandet lovar ni ta med lyssnarna bakom kulisserna i Värmlands undre värld. Finns det en undre värld i Värmland?
– Ja, det finns det. Bandidos och Hells Angels är aktiva i Värmland. Men podden ska inte bara handla om gängkriminalitet. Jag fick frågan om det verkligen sker så mycket brott i Värmland att det räcker till ett poddavsnitt i veckan – och det gör det verkligen.

– Vi pratar i första avsnittet bland annat om en liten ort som heter Glava med 200 invånare som har drabbats av ganska omfattande brottslighet, det är som ett värmländsk Midsomer – det har varit ett misstänkt mord, mordbrand och några beväpnade påtända män som härjat i skogarna.

Är NWT Krim en långsiktig satsning eller ett test?
– Vi har redan två sportpoddar i koncernen, men planen är att ta fram fler koncept och att utöka satsningen med fler poddar. Men det förutsätter att folk lyssnar förstås, annars får vi lägga ner. Det här är bara början, hoppas jag.

Fler avsnitt
Fler videos