NUJ: gripne svensken riskerar orättvis prövning

28 april, 2011

Det brittiska journalistförbundet, NUJ, anser att den svenske journalist som greps i Venezuela, anklagad för samröre med Farc-gerillan, riskerar att få en orättvis prövning. Man anser att gripandet hör samman med de trakasserier av oppositionella journalister som systematiskt utförts av Colombias regering.

Svensken greps i lördags i Venezuela, anklagad för att vara Farc-gerillans Europachef. Under natten till tisdagen fördes han till Colombia, som utfärdade häktningsordern. Bevisen mot honom ska finnas i en dator som tillhör det avlidne Farc-befälet Rául Reyes. I flera e-postmeddelanden ska det framgå att svensken haft en topposition i gerillan.

Han har bott i Sverige i ungefär 20 år och har drivit den oppositionella sajten Anncol, som länge varit ett irritationsobjekt för den Colombianska regeringen. Därför misstänker det brittiska journalistförbundet, NUJ, att svensken bara är en del av de systematiska trakasserier mot oppositionella journalister som den colombianska regeringen ägnat sig åt.

På sin hemsida skriver NUJ att säkerhetspolisen i Colombia har bedrivit statlig terror för att tysta regeringskritiska journalister, advokater, människorättsförsvarare, biståndsarbetare och domare. De anklagas alla för att stödja gerillan, vilket ursäktat alla möjliga människorättsövergrepp. De påstådda bevisen från datorn har använts i flera rättsfall mot journalister och medlemmar av den politiska oppositionen.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies