Nu stryps kommentarsfälten - igen

17 januari, 2012

Möjligheterna att kommentera artiklar på nyhetssajterna minskar igen. Jan Helin (bilden) tillåter bara kommentarer till knappt hälften av artiklarna på Aftonbladet.se. På Ölandsbladet tvingas man nu spärra kommentarsfälten för fler artiklar.

I förra veckan spårade en diskussion i kommentarsfältet till en artikel i Ölandsbladet ur fullständigt. Artikeln handlade om snatterier i en butik nära en asylförläggning och flera av kommentarerna var invandrarfientliga.

Ölandsbladet använder samma modell som Aftonbladet för kommentarsfälten, det vill säga att man måste logga in via Facebook för att kunna kommentera. Personerna som kommentarade stod sålunda med namn och bild.

En av dem skrev: ”finns det verkligen inga jägare på Öland som kan bidra med lite civilkurage och eventuellt en och annan patron” och fortsatte med att kalla invandrare för parasiter som inte förtjänar att leva. De två kommentarerna hann få tillsammans 28 ”gillande” från andra läsare innan Ölandsbladet raderade kommentarsfältet.

– Det förefaller inte spela någon roll om man är anonym eller inte. Det är sorgligt att se, säger Ulf Hedman, Ölandsbladets chefredaktör.

Kommentaren anmäldes av en läsare, och efter lite tekniska problem tog Ölandsbladet bort hela kommentarsfältet. Artikeln går inte längre att kommentera.

– Framöver kommer vi att stänga av kommentarsfunktionen för flera nyhetsartiklar. Det är hemskt tråkigt, men det finns inga alternativ. Det har blivit svårare att vara utgivare, säger Ulf Hedman till Journalisten.

Möjligheterna att kommentera nyhetsartiklar har minskat rejält på svenska nyhetssajter efter de åtgärder som vidtogs av ansvariga utgivare i höstas. Expressen tar inte in några kommentarer.

Aftonbladets strategi, att koppla kommentarsfälten till Facebookkonton för att få bort de anonyma och hatiska kommentarerna, förefaller inte ha fungerat fullt ut.

Journalisten gick igenom Aftonbladets sajt vid lunchtid den 10 januari. Av de 20 artiklar som låg överst gick det då bara att kommentera sju.

De artiklar som gick att kommentera var i huvudsak sportartiklar, krönikor, nöjesartiklar samt en recension. Bara en enda allmännyhet gick att kommentera: en artikel om den republikanske kandidaten Mitt Romney.

När samma undersökning gjordes i dag den 17 januari gick det att kommentera drygt hälften av artiklarna, och bara två av dem var ”allmännyheter”, en artikel om halkan och en om Håkan Juholt. Övriga artiklar som gick att kommentera handlade om idrottsgalan, sport, motor, nöje samt krönikor.

När chefredaktör Jan Helin lanserade den nya funktionen med artikelkommentering via Facebook sade han: ”Vi tror på artikelkommentering och läsarmedverkan. Men vi ser också ett behov av att läsarna står för sina ord.”

Har någonting ändrats sedan dess?
 
– Nej, det är fortfarande den linje vi arbetar efter. Det har också lyckats i den meningen att vi har en mycket bättre ton och intressantare diskussion i våra läsarforum i dag. Vi får fortfarande positiva reaktioner från läsare som säger att de nu äntligen vill delta i diskussionen igen, säger Jan Helin.
 
Varför går det bara att kommentera var tredje artikel på sajten (den 10 januari), och varför är det just de rakare händelsenyheterna där ni har valt bort kommentarsfälten?

– Det finns ingen strategi bakom det. Vi följer dock fortsatt inläggen för att kunna ta bort sådant vi inte vill ha exponerat på sajten. Förklaringen till ditt exempel där kommentarfuntkionen i högre utsträckning saknas under händelsenyheter är nog så enkel att det handlar om hastigheten med att snabbt publicera.

– Vi jobbar dock mot en målbild där man ska kunna kommentera de flesta artiklar, säger Jan Helin till Journalisten.

Kommentarer

Det finns 14 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Martin Andersson mån, 2012-02-06 19:06
Tacka vet jag SvD. Det finns något fräsht med en tidning som inte är livrädd för sina läsare?
Inlagt av Klas Hallberg mån, 2012-02-06 21:57
– Vi jobbar dock mot en målbild där man ska kunna kommentera de flesta artiklar, säger Jan Helin till Journalisten. Wow! Den visionen blir man ju allt lite sugen på att få veta mer om. Jans svar är som en hybrid bestående av Kim Il Sung och boken Kejsarens nya kläder. Jag tyckte bara det såg så ironiskt ut när det inte fanns några kommentarer till artikeln om strypa kommentarsfälts, så jag var bara tvungen till att lägga en kommentar om det.
Inlagt av Per tis, 2012-02-07 00:28
Varför inte bara länka direkt till Flashback-tråden som avhandlar just det ämnet...
Inlagt av Anders W ons, 2012-02-08 08:34
Ja vad skall man säga, det verkar som många journalister är samma andas barn som våra politiker. Undviker sanningen, ljuger och bedrar. Men tyvärr det håller inte så länge till. Många i Sverige har börjat att vakna. När allt har rasat ihop då kommer bortföklaringarna: Vi visste inte, detta hade vi ingen aning om, jag "tvår" mina händer, jag lydde bara order etc etc. Inte konstigt att man vill censurera det börjar brännas nu.
Inlagt av Frankie ons, 2012-02-08 09:32
Varför inte ta debatten istället för att censurera? Aftonbladet mfl tidndingar framstår ju istället som att de har slut på argumenten och tar till censur istället. Självklart ska man ta bort inlägg som uppmanar till våld eller rent rasistiska inlägg, hur svårt kan det vara att ha en eller flera moderator som gör detta? Haha, inget skulle på internet skulle ju fungera om man valde att censurera / ta bort för att 1-2 besökare inte håller måttet.
Inlagt av per svensson ons, 2012-02-08 09:35
Vad spelar det för roll om Aftonbladet eller Ölandsbladet stänger sina kommentars- fält, vem bryr sig? Det finns idag flera oberoende sajter på nätet, som gör ett långt bättre journalistiskt arbete än AB och ÖB, och är betydligt vassare och mer kritiskt granskande! Lägg ovanpå detta alla de lokala och orädda bloggar som finns i snart sagt varenda stad, och som på ett ännu djupare sätt gräver i det politiskt styrda snömoset, så inser man snabbt, att sanningen kommer fram ändå...hur mycket lokal- och riksmedia än stretar emot. Att sen en och annan olämplig kommentar slinker igenom, so what, det är ju bara att radera och stänga av kommentatorn! Sen är det ju förbluffande många från extremvänstern, som dyker upp på kommen- tarsfälten i riks- och lokalmedia, och vars enda syfte är att sabotera och stänga ner kommentarsfunktionerna.
Inlagt av Mattias Svederberg ons, 2012-02-08 09:35
"men det finns inga alternativ" Jag vet ett annat alternativ. Att bemöta eventuella felaktigheter med fakta i stället för att censurera. Förstår inte vad som är problemet. Om något är felaktigt, då är de väll lätt att bevisa. Om något är korrekt, så finns de väll ingen anledning att censurera de oavsett vad de råkar vara?
Inlagt av Thomas 'wingborg ons, 2012-02-08 09:52
Om folket har fel åsikter så måste man lära upp dom. Kan man inte skicka alla med fel synpunkter till Norrlands Inland på omskolning Det fungerade ju fint i Sibirien för Sovjet
Inlagt av Tommy Dansk ons, 2012-02-08 09:54
Det visar väl med all önskvärd tydlighet att problemet inte var tonläget utan att Jan "olika" Helin inte gillar kritik eller att "vanligt" folk har annan åsikt. Jan gillar helt enkelt inte olika.
Inlagt av Ernst Westin ons, 2012-02-08 10:31
Det behövs la inget manuellt arbete för att ett kommentarsfält ska läggas till en artikel. Det går väl per automatik om man har systemet inställt på det. Däremot att plocka bort kommentarsfunktionen tarvar merarbete. Nädu, det är ren censur. Men "gammelmedia" måste lära sig att sanningen inte kan tigas ihjäl. Även om hela 7-klövern numer anammat Goebbels gamla indoktrineringsteori och inbillar sig att en lögn blir sanning om den upprepas tillräckligt ofta, så stämmer det inte. Varken censurverktyg som ACTA eller SOPA kan stoppa sanningen från att poppa upp när man minst anar det. Förtroendebarometern i fjol visade att 13% av befolkningen hade förtroende för Aftonbladet. Nöjd Helin? Kanske dags att tänka om, och börja vara ärliga som era syskontidningar i Norge?

Sidor

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies