Gå direkt till textinnehållet

”Nu blir det mycket mindre journalistik”

Kristina Kappelin lämnar frilanstillvaron i Rom för att bli intendent och VD för Villa San Michele på Capri.

Första gången Kristina Kappelin besökte Villa San Michele var hon 12-13 år och på semester med familjen i Sorrento på italienska fastlandet.

– Jag minns den stormiga överfarten med båt och platsens magi, berättar hon.

Den svenske läkaren och författaren Axel Munthe byggde villan på 1890-talet och donerade den efter sin död till svenska staten, för att nyttjas i kulturutbyte mellan Sverige och Italien. I dag är villan ett museum och där anordnas även kulturevenemang. Där finns också en ornitologstation och i fristående byggnader ligger bostäder för gästande forskare och kulturarbetare som beviljats stipendium.

Annons Annons

Kristina Kappelin är väldigt glad över sitt nya jobb.

– Efter att ha varit frilansjournalist i hela mitt yrkesliv ska det bli roligt att inte ha en så splittrad tillvaro utan få lov att ägna mig åt ett projekt.

– Det blir ett omväxlande jobb där vi framför allt ska se till att våra gäster har det bra. Jag kan få göra allt från att laga ett trasigt staket, ägna mig åt byggnadsvård eller uppvakta researrangörer.

En av hennes uppgifter blir att hitta nya intäkter. Att underhålla och driva Villa San Michele är kostsamt. De största intäkterna kommer från museiverksamheten.

– Vi behöver fler besökare. Jag hoppas att jag tillsammans med medarbetarna ska kunna utveckla och bredda verksamheten och göra den mer synlig, till exempel via sociala medier.

Under många år har Kristina Kappelin bevakat Italien för svenska medier, bland annat som korrespondent för Sveriges Television. Journalistiken kommer hon inte att släppa helt på sin fritid.

– Men det kommer att bli mycket mindre journalistik. Framför allt ser jag en möjlighet att få tid att skriva fler böcker.

Fler avsnitt
Fler videos