Gå direkt till textinnehållet

NTM vill dra in redigeringstjänster

Tidningarna inom Norrköpings Tidningars Media riskerar att bli av med alla sina lokala redigeringstjänster till en central redigeringsdesk, kallat ”Navet”, som är placerad i Norrköping. De tidningar som berörs är bland annat Norrköpings Tidningar, Östgöta-Corren och på sikt även Upsala Nya Tidning. (Uppdaterad)

Som Journalisten berättade tidigare i dag vill arbetsgivaren ta bort tio redigeringstjänster på Norrländska Socialdemokraten och Norrbottens-Kuriren och förlägga redigeringen av tidningarna till Norrköping. NSD och Kuriren ingår i NTM-koncernen.

Förhandlingar har inletts på flera av koncernens tidningar om att ta bort redigeringstjänsterna.

– Arbetsgivaren vill ta bort samtliga redigeringstjänster här på NT, och det handlar om ett tiotal tjänster. Vi blir färre på NT men jag hoppas att det ska lösa sig med till exempel att de redigerare som vill kan börja på Navet. Min förhoppning är att ingen ska sägas upp. De som i dag är redigerare kan omplaceras till andra tjänster, och det är förstås något vi strävar efter i förhandlingen, säger Calle Slättengren, ordförande i journalistklubben på NT (bilden).

Annons Annons

Lennart Foss, koncernchef på NTM tillbakavisar påståendet att all lokal redigering kommer att tas bort.

– Vi kommer att ha lokal redigering kvar. Hur det blir vet ingen i dagsläget, förhandlingarna har precis inletts, säger han i en kommentar.

– Vi har köpt in ett redigeringsverktyg som gör att reportrar och fotografer kan lägga in sitt material direkt på sidan. Det leder till att vi behöver färre redigerare. Men vi kommer att ha lokal redigering kvar, säger Lennart Foss.

Enligt uppgifter till Journalisten vill  arbetgivaren även på Corren ta bort samtliga redigeringstjänster, även där handlar det om ett tiotal, och på sikt är planen att även UNT i Uppsala förlorar sin redigering till Navet i Norrköping. På UNT har ingen förhandling inletts ännu.

Motala Vadstena Tidning, Folkbladet, Västervikstidningen och de två Gotlandstidningarna som ingår i NTM-koncernen redigeras redan helt eller i stor utsträckning i Navet i Norrköping.

– Vi tycker att det här är skittråkigt och dåligt. En hel yrkesgrupp försvinner från vår redaktion. NT har prisats för sin design och utformning av papperstidningen, säger Calle Slättengren.

– Jag har sett siffrorna och jag förstår att man vill göra förändringar och inrikta sig på det digitala men jag tycker att de slår för hårt med släggan. NT går med vinst och går till och med ganska bra. Vi tappar bort print. Print står dessutom för merparten av annonsintäkterna.

Hur många i Navet är enligt arbetsgivarens förslag tänkta att redigera NT?
– Det är en förhandlingsfråga så jag vill inte gå ut med någon siffra, men jag kan säga att det är alldeles för få. Det är en glädjekalkyl.

Journalisten har utan framgång sökt NTMs vice VD Sören Andersson som ansvarar för Navet.

Johannes Nesser

Helena Giertta

Fler avsnitt
Fler videos