NST-reporter misshandlad

20 augusti, 1998

En journalist på Nordvästra Skånes Tidningar misshandlades sent en natt i somras på Storgatan i Ängelholm. Våldsmannen uppges vara en 25-årig ängelholmare som reportern skrivit flera nyhetsartiklar om.

En journalist på Nordvästra Skånes Tidningar misshandlades sent en natt i somras på Storgatan i Ängelholm. Våldsmannen uppges vara en 25-årig ängelholmare som reportern skrivit flera nyhetsartiklar om.

MISSHANDEL– Jag tycker att det är jättejobbigt att bli nerslagen bara för att jag har skött mitt jobb, säger han och vill inte framträda med namn. Jag känner mig vingklippt och en betydande del av livet är beskuret.

Han är övertygad om att misshandeln, som polisanmälts, är en hämnd för att han i våras i egenskap av NSD-reporter bevakade 25-åringen i rätten. 25-åringen åtalades och fälldes för förskingring och grovt bedrägeri. Han har tidigare dömts för flera våldsbrott bland annat grov misshandel.

NSD-journalisten berättar att han har fått allt tänkbart stöd på tidningen, från erbjudande om ledighet till byte av arbetsuppgifter. Men han har valt att jobba på som vanligt.

NSDs chefredaktör och ansvarige utgivare Bennie Ohlsson ser mycket allvarligt på misshandeln.

– Det är alltid allvarligt när någon försöker skrämma en journalist till tystnad. Rent praktiskt, om än inte formellt, är det övergrepp i rättssak.

— Vi som företag ser också ytterst allvarligt på att en medarbetare blivit angripen på grund av sin yrkesutövning. Det är därför viktigt för oss som ger ut tidningar att känna att vi har samhällets stöd.

Kammaråklagare Jan Linders i Helsingborg ser allvarligt på överfallet.

– Eftersom misshandeln riktade sig mot tidningens representant är det ett angrepp på tryckfrihetsförordningen.

Han anser att tingsrätten bör ta hänsyn till detta och kanske döma till fängelse istället för till böter.

NSD-reportern, som bevakar den mörka sidan av samhället, har tidigare råkat ut för en omskriven persons ils-ka. Mannen trakasserade reportern genom att skicka efter en massa utdrag ur olika offentlighetsregister i reporterns namn. Han hade förfalskat reporterns namnteckning. Det målet drevs av kammaråklagare Linders.

– Tingsrätten såg extra allvarligt på fallet eftersom det var en journalist som drabbats. Den åtalade dömdes för urkundsförfalskning istället för förvanskning av urkund, säger Linders.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies