Gå direkt till textinnehållet

NSDs bandning avslöjade JKs osanna dementi

”Det är märkligt. Jag får inte ihop det.” Så kommenterar NSDs chefredaktör Anders Ingvarsson Justitiekansler Anna Skarheds undanflykter efter att hon tvingats backa från en dementi av ett uttalande hon gjorde till en av NSDs reportrar.

NSDs avslöjande att Justitiekanslern Anna Skarhed öppnar för en ny granskning av Thomas Quick-utredningen blev en riksnyhet i veckan.

Men i går skickade JK en dementi till TT. Hon menade att hon inte alls ansåg att det var rimligt eller sannolikt att JK skulle ha anledning att göra en ny undersökning av ärendet när resningsprocesserna är avslutade.

Hon dementerade alltså den uppgift som NSD presenterade. Men NSDs reporter hade bandat intervjun med Anna Skarhed. Den bandade intervjun kan du höra här.

Annons Annons

JK Anna Skarhed tvingades backa från sin egen dementi och säger till NSD att hon var ”otydlig” i intervjun.

– Jag är så himla glad att reportern bandade intervjun. Annars hade det framstått som att vi hade hittat på uppgiften, att vi hade gjort fel, säger Anders Ingvarsson, chefredaktör på NSD.

Han ifrågasätter JKs agerande.

– Kanske var det så att hon pratade på utan att tänka sig för i intervjun, eller så är det så att hon efter att artikeln har blivit publicerad kommit till insikt om att det kanske inte vore bra med en ny undersökning av Thomas Quick-utredningen. Men det är spekulationer från min sida, säger Anders Ingvarsson.

– Det är märkligt på många sätt. JK skickade en dementi till TT utan att prata med oss först, och det är först när jag får tag på henne som hon får reda på att intervjun bandades, och då byter hon plötsligt strategi och säger att hon var ”otydlig”. Nej, nej, nej. Jag får inte ihop det. Hon försökte anklaga oss, budbäraren för fel, säger Anders Ingvarsson.

Han upplever att det har blivit vanligare att medier anklagas för felaktigheter, och att intervjupersoner påstår att de inte sagt saker som de har sagt.

– Det är min känsla. Man försöker skjuta på budbäraren. Därför har det blivit viktigare att banda intervjuer, tyvärr. Jag har själv inte bandat en intervju i mitt liv, men våra reportrar som sysslar med grävande journalistik bandar så mycket det går, eftersom vi vet att det kommer att bli kontroversiella artiklar, säger Anders Ingvarsson.

Journalisten har utan framgång sökt JK Anna Skarhed för en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos