Gå direkt till textinnehållet

NSD bröt mot god publicistisk sed

Norrländska Socialdemokraten klandtras för en publicering den 14 juli 2005 då tidningen hade en förstasidespuff med rubriken Tvist om gravfrid Aska efter avliden spreds under pågående prövning.

Norrländska Socialdemokraten klandtras för en publicering den 14 juli 2005 då tidningen hade en förstasidespuff med rubriken Tvist om gravfrid Aska efter avliden spreds under pågående prövning. I texten på förstasidan stod att när A:s pappa, den förre lulebon B avlidit, hade A och hans bror blivit oense med sin styvmor om var pappans aska skulle gravsättas. A och B namngavs i texten.

Länsrättens prövning av tvisten var ännu inte avslutad. Trots det hade askan spridits på kyrkogården på en angiven ort. A uttalade sig. Han och hans bror tänkte stämma både styvmodern och församlingen.

Dagen därpå publicerade NSD en rättelse. Uppgifterna om att änkan trots pågående tvist spridit askan var felaktiga. Den rättsliga prövningen var avslutad och änkan hade rätt att besluta om gravsättningen. NSD beklagade.

Annons Annons

Änkan anmälde publiceringen. Publiceringen hade orsakat henne och de närstående ett personligt lidande i en svår stund.

Allmänhetens ombudsman och Pressens opinionsnämnd noterar att NSD snabbt införde en tydlig rättelse, men anser ändå att tidningen ska klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos