Anette Novak och Alice Bah Kuhnke vid onsdagens presskonferens på Rosenbad. FOTO: Johannes Nesser

Novak lämnar SRs styrelse

11 mars, 2015

Anette Novak lämnar sina styrelseuppdrag i medieföretag med omedelbar verkan när hon nu utses till särskild utredare i utredningen En mediepolitik för framtiden. Det meddelade hon vid en presskonferens på Rosenbad på onsdagen.

Under presskonferensen presenterade kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke direktiven för utredningen som ska analysera mediesituationen och lämna förslag till nya mediepolitiska verktyg, bland annat hur presstödet ska utformas. Analysen ska presenteras senast den 31 oktober, och förslagen till ny mediepolitik senast 30 april 2016.

Utredare blir Anette Novak, tidigare chefredaktör på Norran, numera VD för Interactive Institute Swedish ICT.

I anslutning till presskonferensen berättade Anette Novak att hon lämnar några av sina styrelseuppdrag, bland annat i Sveriges Radios styrelse, för att undvika jävssituation. Hon valde också självmant att kommentera de medieuppgifter som funnits om att hon förhandlat till sig ett fördubblat arvode för uppdraget.

– Arvodet var från början 6 000 kronor i månaden, men eftersom jag var tvungen att lämna vissa uppdrag för att kunna åta mig detta fick jag en kompensation som dock inte täcker hela min inkomstförlust. Arvodet är nu 12 000 kronor i månaden och det blir väl 5 000 kronor efter skatt. Det är inte så att jag åtar mig uppdraget av pekuniära skäl, säger Anette Novak.

– Jag känner mig väldigt hedrad naturligtvis. Det här är ett mycket komplext och svårt uppdrag, det tror jag alla vet och förstår. Men det är också väldigt nödvändigt. Vi kan inte fortsätta såsom det ser ut, och jag bedömer ändå att med de direktiv som finns och med de förutsättningar som ges så ska vi göra en ansats till att nå en ännu starkare demokrati. Det är något jag har brunnit för länge.

Anette Novak säger till Journalisten att hon anser att det är bråttom.

– Det var ont om tid redan för presstödskommitténs utredning, det är ont om tid för mediebranschen och det är ont om tid för den här utredningen, men jag bedömer att det finns goda förutsättningar för den här utredningen att lyckas. Man tänker agilt, men tänker en liten grupp som inte behöver bred konsensus i varenda steg, det tror jag är en förutsättning för uppdraget, säger Anette Novak.

Samtidigt utlovade kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke att de 68 miljoner kronor som ligger och skvalpar i statens presstödskassa ska fördelas under 2015 och detaljerna i hur fördelningen ska gå till presenteras i samband med budgetpropositionen.

Även Alice Bah Kuhnke anser att det är bråttom.

– Tidningar läggs ju ned, så ja, i viss mån sker detta för sent. Men om vi tror på att journalistiken har en bärande demokratiroll då måste vi ändå trots att situationen är väldigt allvarlig och göra vad vi kan. Och det är också därför som Anette Novak ska lämna sina förslag om ett år. Det är inte oceaner av tid, men vi har bedömt det som rimligt utifrån den allvarliga situation vi är mitt i, säger Alice Bah Kuhnke till Journalisten.

Vissa menar att det är mer bråttom, vad säger du om det?
– Ja, och det är därför vi göra två saker parallellt. Jag har varit statsråd i snart sex månader och detta var en av de frågor jag brann för tidigare förstås och det är en av de saker jag tog tag i snarast. Jag har känt en frustration över att presstödskommitténs förslag 2013 bara har fått ligga i byrålådan. Jag är väldigt glad över att vi nu ska kunna använda de 68 miljoner som bara ligger och stärker statens finanser i stället för att kunna komma ut till tidningar och till journalistiken, säger Alice Bah Kuhnke.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies