Norrbotten-Kuriren
vägrade ta in rättelse

25 mars, 2014

MEN-beslut Opinionsnämnden anser att Norrbottens Kuriren bröd mot god publicistisk sed genom att inte ta in en rättelse efter att ha publicerat en textredigerad insändare.

Allmänhetens pressombudsman, PO, avskrev i november 2013 en anmälan från en person som reagerat mot att Norrbottens-Kuriren lagt till fem ord i en insändare.

PO konstaterade att en tidnings förändringar inte får ändra textens ursprungliga innehåll så att det betyder något annat än vad insändarskribenten avsett.

PO framhöll dock att en tidnings rätt till redigering av insänt material är omfattande.

Efter att ha läst den publicerade insändaren och skribentens manus kom PO fram till att tidningens förändringar av texten var pressetiskt godtagbara.

Opinionsnämnden delar inte POs uppfattning. Nämnden klandrar Norrbottens-Kuriren därför att man anser att de fem ord tidningen lagt till i texten ändrade innebörden i en del av insändaren. När anmälaren hörde av sig och påpekade det borde tidningen ha publicerat en rättelse. Genom att inte göra det bröt Norrbottens-Kuriren mot god publicistisk sed och nämnden klandrar därför tidningen.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Gäst fre, 2014-04-18 20:45
Nu har chefredaktör/ansvarig utgivare på Norrbottens-Kuriren sänt en begäran till PON om omprövning av det fällande beslutet. I sin begäran insinuerar han att det mejl som insändarskribenten sände till insändarredaktören med begäran om rättelse av den redigerade (manipulerade) och publicerade insändaren, är en efterhandskonstruktion. Också det telefonsamtal insändarskribenten hade med insändarredaktören i samma ärende, förnekas också av de två redaktörerna (som faktiskt är bröder). Nog tycker undertecknad att redaktörerna på Norrbottens-Kuriren börjar närma sig gränsen för vad som kan betecknas som förtal, falsk tillvitelse eller ärekränkning. Insändarskribenten.
Inlagt av Sven Nordmark tis, 2014-06-24 11:58
PON finner vid sammanträdet 2014-05-27 "inte anledning att ta upp ärendet till förnyad bedömning. Nämndens tidigare beslut står därmed fast." Återstår att se om NK publicerar nämndens beslut. Vem kollar detta? Får den föfördelade parten (undertecknad) i målet reda på att expeditionsavgift till PON betalats in? Insändarskribenten.
MEN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies