Gå direkt till textinnehållet

”Normaliseringen av SD beror på Stampens ekonomi”

Elin Grelsson Almestad berättar för Journalisten att hon började fundera på att sluta medverka i Göteborgs-Posten i våras. Hon berättar också att hon tror att förändringen av tidningens ledarsida och de ekonomiska problemen i Stampen hänger ihop.  

Som Journalisten berättade i morse har Elin Grelsson Almestad gjort slut med Göteborgs-Posten med buller och bång i en artikel som nu också publicerats på Expressen Kultur. Reaktionerna på hennes berättelse om en tidning på fallrepet och en ledarredaktion som hon menar blivit ett ”organ för Sverigedemokraterna” har varit många.

– Jag är överväldigad av reaktionerna. Det känns helt otroligt. Jag trodde att den skulle få lite spridning i mediekretsar eftersom journalister älskar prata om medier, och bland vänstermänniskor. Men jag trodde inte att inlägget skulle få ett sådant här genomslag, säger Elin Grelsson Almestad.

Vad fick dig att välja att lämna GP på det här sättet?
– Jag kände att jag ville få uppmärksamhet för de här problemen, och inte bara problemet med normaliseringen av Sverigedemokraterna på ledarsidorna, utan också vad de ekonomiska problemen inom Stampen för med sig. Jag tror att de hänger ihop. GP måste positionera sig för att dra in pengar och då är det jättebra att anlita färgstarka personligheter som Alice Teodorescu. De tidigare ledarskribenterna var profilerade lokalt men inte i hela landet, som hon är.

Så du menar att normaliseringen av SD och de ekonomiska problemen i tidningsbranschen hänger ihop?
– Ja, det tror jag. Det var säkert bra ekonomiskt för GP att ta in Alice Teodorescu.

Du skriver i din artikel att ledarsidan i GP blivit ett ”organ för Sverigedemokraterna”. Vad menar du med det?
– Om man frågar dem tar de nog avstånd från SD som parti, men de delar SDs världsbild och bidrar till att SD normaliseras.

När började du fundera på att lämna GP?
– I våras. Jag bestämde mig under sommaren. Jag pratade med ganska många personer som var i färd med att säga upp sina prenumerationer eftersom tidningen blivit så tunn. ”Snart är det bara ledarsidan kvar.” Om läsarna säger nej till GP kan jag också säga nej till GP.

– Samtidigt har jag ett heltidsjobb som pressansvarig på Kulturhuset Stadsteatern så jag hade möjligheten att sluta. Jag har full förståelse för de medarbetare som är kvar och som jag tycker gör ett superbra jobb. Jag tycker att det är bra att det finns så många motröster mot ledarredaktionen inne på tidningen.

Vad tycker du att GP behöver göra?
– GP behöver satsa mer resurser på sin nuvarande personal och dessutom utöka personalstyrkan så att de kan ägna sig åt kvalificerad journalistik och granskningar som GP brukade vara bra på. Sådana görs fortfarande, men i för liten utsträckning, säger Elin Grelsson Almestad.

Journalisten fortsätter att söka Alice Teodorescu samt GPs chefredaktör Cecilia Krönlein.

Fler avsnitt
Fler videos