Gå direkt till textinnehållet

Nordling om förhandlingen: ”En barock situation”

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling kritiserar nu öppet Medieföretagens agerande i den pågående kollektivavtalsförhandlingen, rörande den så kallade flexpensionen. ”Det här är en barock situation. Motpartens fundamentalism försvårar pragmatiska förhandlingar”, säger han till Journalisten.

I sin senaste kolumn i Medievärlden kritiserar Jonas Nordling motparten i kollektivavtalsförhandlingarna, Medieföretagen inom Almega, för hur man hanterar frågan om flexpension. Flexpensionssystemet som under våren införts i flera kollektivavtal innebär att en del av löneutrymmet öronmärks till pension. Men i förhandlingarna mellan Journalistförbundet och Medieföretagen kräver arbetsgivarparten att om man ska gå med på flexpension måste anställningstryggheten försämras.

– Jag kan väl konstatera att Almega värdesätter flexpensionen högre än vad vår avtalskonferens gjorde. Eller att man prissätter den väl högt. Avsättningar till pension är billigare jämfört med löneutbetalningar och det borde intressera branschen. Men i stället är Medieföretagen motståndare till billigare pensionsavsättningar. Det är udda att arbetsgivarparten vill dra på sig ökade lönekostnader, säger Jonas Nordling till Journalisten.

Han menar att motståndet beror på att Almega klassar kollektiva pensionssättningar som individgarantier, något som Almega av princip är emot.

Annons Annons

– Det är irrationellt och fundamentalistiskt. Om man ska vara ärlig så har väl Journalistförbundet historiskt också gjort sig skyldigt till att driva ett par fundamentalistiska ståndpunkter, men det var länge sedan. Det här är en barock situation. Motpartens fundamentalism försvårar pragmatiska förhandlingar, säger Jonas Nordling.

Är läget i förhandlingen låst?
– Nej, det är då man tar till stridsåtgärder. Och det är troligen inte aktuellt i flexpensionsfrågan. Märket är satt i industriavtalen till 6,5 procent på tre år, det kommer inte att förändras. Vill arbetsgivarparten dra på sig större lönekostnader i stället för billigare pensionsavsättningar, är det en fråga för dem. Jag kan tycka att det är lite synd om vi inte får en lösning som båda parter tjänar på.

När tror du att kollektivavtalsförhandlingarna blir klara?
– Vi har inte ens påbörjat förhandlingarna om tre av de fem avtalen. Eftersom det antagligen är ett treårsavtal i stället för ett ettårsavtal som ligger framför oss kan det ta lite tid eftersom parterna blir mer måna om att få med något av substantiell karaktär.

Charlott Richardson, förbundsdirektör på Medieföretagen, har nu besvarat kolumnen i Medievärlden. Hon skriver bland annat:

”De försämringar i anställningstryggheten som Nordling påstår att vi kräver är på dagspressavtalet att uppsägningstiden ska räknas utifrån anställningstid i enlighet med Lagen om anställningsskydd. Det är de villkor som gäller för över 500 000 tjänstemän på den privata arbetsmarknaden.”

Hon vill i övrigt inte kommentera Jonas Nordlings beskrivning av situationen som ”barock” eller anklagelserna om ”fundamentalism”:

– Jag vill inte gå i polemik med hur han recenserar förhandlingarna, det gör jag inte, säger Charlott Richardson till Journalisten.

Fler avsnitt
Fler videos