Nordiskt upprop för afghanska journalister

7 oktober, 2021

Ordförandena för journalistförbunden i de nordiska länderna kräver i ett stöduttalande att de nordiska ländernas regeringar ökar sina ansträngningar för att hjälpa afghanska journalister som är kvar i hemlandet.

Pressfriheten i Afghanistan har snabbt försämrats efter att talibanerna tog makten i mitten av augusti. Hundratals journalister har flytt eller tvingats leva gömda och ge upp sitt yrke, i synnerhet kvinnor.

Ordförandegruppen för journalistförbundet i Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige konstaterar att trots att de nordiska länderna toppar listorna över pressfrihet har bara en handfull journalister fått skydd i de nordiska länderna. Därför efterlyser man nu snabba åtgärder från sina respektive regeringar för att hjälpa journalister från Afghanistan.

Stöduttalandet finns i sin helhet på Journalistförbundets sajt.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies