Nordiskt samarbete för bättre faktagranskning

26 augusti, 2021

FOTO: Gustav Gräll Svenska Källkritikbyrån går in i ett samarbete med danska, norska och finska faktagranskare och forskare. ”Vi blir starkare gemensamt”, säger Källkritikbyråns Åsa Larsson.

Källkritikbyrån, som drivs av journalisterna Åsa Larsson, Linnéa Jonjons och Jack Werner, har positiva erfarenheter av internationellt samarbete genom IFCN (International fact checking network).

– Det har varit jättebra, man får bolla metoder, träffa andra faktagranskare och stöta och blöta gemensamma problem. Däremot har vi hela tiden velat ha ett närmare samarbete med de nordiska faktagranskarna, framför allt Norge som vi har mycket utbyte med, säger Åsa Larsson.

– Nu dök möjligheten upp att göra ett slags pannordiskt samarbete. Vi blir starkare gemensamt, kan se internationella tendenser i materialet vi undersöker, men också dela med oss av metoder.

Forskare i flera länder är knutna till projektet som kallas Nordis: Nordic observatory for digital media and information disorder.

Nordis får finansiering av EU-kommissionen med 1,5 miljoner euro över en tvåårsperiod och kommer att arbeta nära det Europeiska observatoriet för digitala medier (EDMO).

Förhoppningen är att samarbetet mellan forskare och faktagranskare ska ge både nya data och insikter samt rekommendationer för journalistisk praxis, liksom verktyg som kan användas för att stärka mediekunskap bland studenter och i allmänheten.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies