Gå direkt till textinnehållet

Nordiskt samarbete för bättre faktagranskning

Svenska Källkritikbyrån går in i ett samarbete med danska, norska och finska faktagranskare och forskare. ”Vi blir starkare gemensamt”, säger Källkritikbyråns Åsa Larsson.

Källkritikbyrån, som drivs av journalisterna Åsa Larsson, Linnéa Jonjons och Jack Werner, har positiva erfarenheter av internationellt samarbete genom IFCN (International fact checking network).

– Det har varit jättebra, man får bolla metoder, träffa andra faktagranskare och stöta och blöta gemensamma problem. Däremot har vi hela tiden velat ha ett närmare samarbete med de nordiska faktagranskarna, framför allt Norge som vi har mycket utbyte med, säger Åsa Larsson.

– Nu dök möjligheten upp att göra ett slags pannordiskt samarbete. Vi blir starkare gemensamt, kan se internationella tendenser i materialet vi undersöker, men också dela med oss av metoder.

Annons Annons

Forskare i flera länder är knutna till projektet som kallas Nordis: Nordic observatory for digital media and information disorder.

Nordis får finansiering av EU-kommissionen med 1,5 miljoner euro över en tvåårsperiod och kommer att arbeta nära det Europeiska observatoriet för digitala medier (EDMO).

Förhoppningen är att samarbetet mellan forskare och faktagranskare ska ge både nya data och insikter samt rekommendationer för journalistisk praxis, liksom verktyg som kan användas för att stärka mediekunskap bland studenter och i allmänheten.

Fler avsnitt
Fler videos