Gå direkt till textinnehållet

Nordisk konferens om datajournalistik startar

I november arrangerar Södertörns högskola den första nordiska konferensen om datajournalistik med inbjudna talare från bland annat New York Times och ProPublica. ”Vi vill starta en tradition på nordisk basis”, säger Gunnar Nygren, lektor i journalistik på Södertörns högskola.

Datajournalistikkonferensen på Södertörn den 22 och 23 november beräknas locka cirka 150 deltagare. Bland föreläsarna finns Sarah Cohen, som är ansvarig för New York Times datajournalistik, Mar Cabra, frilansjournalist som arbetade med Offshore leaks-projektet och Sisi Wei från den amerikanska fristående grävgruppen ProPublica.

Dessutom kommer Journalism++-grundaren Jens Finnäs och SVTs databasredaktör Helena Bengtsson att delta, tillsammans med de sju företag som medverkar i Söderntörns högskolas datajournalistikprojekt.

– Datajournalistik är ett område som det pratas mycket om, så vi tror att intresset för konferensen kommer att vara stort. Vi satsar på 25 workshops och seminarier och tanken är att man ska kunna låna idéer av varandra, säger Gunnar Nygren.

Annons Annons

När man nämner datajournalistik eller databasjournalistik får somliga journalister något tomt i blicken och zonar ut. Det finns säkert många som inte vet vad det går ut på.
– Datajournalistik handlar inte om teknik, utan det handlar om hur man gör journalistik av stora mängder data som är insamlade antingen som allmänna handlingar eller via crowd sourcing, det vill säga att man tar hjälp av allmänheten eller en större grupp som lämnar uppgifter. Vi ska inte göra statistiker av journalister, utan journalistik av statistik.

Vad finns det för bra exempel på datajournalistik?
– Svenska Dagbladets räntekarta är ju ett exempel på datajournalistik som bygger på crowd sourcing. SVTs pejlredaktion, Aftonbladet, Mittmedia och NTM-koncernen sysslar med datajournalistik på olika nivåer. SVTs skolpejl där man kan kolla lärartäthet och andelen behöriga lärare på svenska skolor ger upphov till både journalistik och en nytta för läsarna, som kan leta efter information själva.

Under konferensen, som går under namnet Datajournalistik i Norden, kommer också det nyinstiftade priset Nordic Data Journalism Award att delas ut.

Fler avsnitt
Fler videos