Gå direkt till textinnehållet

Nordens Fotoskola upphör som yrkesutbildning

Nordens Fotoskola Biskops Arnö och Fotoskolan STHLM kommer inte att ta in några studenter till hösten. Myndigheten för yrkeshögskolor anser att det är osäkert om de utbildade fotograferna kan få ett jobb.

Det var i går som Nordens Fotoskola och Fotoskolan STHLM fick besked från Myndigheten för yrkeshögskolor att skolorna inte får några pengar för att bedriva yrkesutbildning till hösten. Det blir alltså inga nya intag. De som går på utbildningarna får gå klart eftersom skolorna redan har fått medel för deras utbildning.

I meddelandet från myndigheten står det att ”myndigheten bedömer att andra utbildningar inom andra yrkesområden i högre grad svarar mot arbetsmarknadens behov av arbetskraft".

Mats Lundborg, rektor på Nordens Fotoskola Biskop Arnö, misstänker att myndighetens beslut har att göra med att flera tidningar på senare tid sagt upp fotografer, på bland annat Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad som Journalisten tidigare skrivit om.

– Vi tycker att det är ett felaktigt beslut, men är inte förvånade. Beslutet går inte att överklaga enligt förordningen, säger Mats Lundborg.

Nordens Fotoskola och Fotoskolan STHLM sökte bidrag för terminen som startar till hösten. Nästa år kommer fotoutbildningarna i Gamleby och Göteborgs Fotoskola att ansöka om medel. Om de får fortsätta att utbilda fotografer är i dagsläget oklart.

– Det blir spännande att se vilken bedömning som Myndigheten för yrkeshögskolor gör om ett år, säger Mats Lundborg.

Nordens Fotoskola har funnits i 30 år och har utbildat kända fotografer som Pieter ten Hoopen, Anna Clarén och Hanna Modigh.

– Även om det nu är kris i mediebranschen är behovet av bildjournalister stort, om inte större än tidigare. I tryckta och digitala medier ser vi att bilden får allt större utrymme, säger Mats Lundborg.

Fler videos
Fler avsnitt