Gå direkt till textinnehållet

NK klandras för rubrikformulering

PON anser att Norrbottens-Kurirens rubrikformuleringar misstänkliggjorde en man som friats av rätten. Därför klandras tidningen för att ha brutit mot god publicistisk sed.

I november 2014 publicerade NK en historia om att en man som arbetar inom rättsväsendet stoppats av polis och testats positiv för drograttfylla. Mannen nekade till brottet och förklarade testresultatet med att han nyligen hade legat på sjukhus i utlandet och att han inte visste vilka preparat han behandlats med.

En tid senare, efter att förundersökningen tillsammans med utförligare testresultat överlämnats till Åklagarmyndigheten, beslutade vice chefsåklagaren att inte väcka åtal.

I februari 2015, vilket var efter åklagarens beslut, valde Norrbottens-Kuriren att publicera en artikel med en rubrik som innehöll formuleringar som ”går fri” och ”skyller på”.

Dessa, anser Allmänhetens Pressombudsman, PO, är formuleringar som fortsatt misstänkliggör den friade mannen. Därför anser PO att NK bryter mot god publicistisk sed.

Formuleringarna inne i artikeln gör det också lätt för bland annat arbetskamrater att identifiera den anklagade mannen.

Tidningen har bland annat svarat att det handlar om ett uppseendeväckande skadeförhållande som är av allmänintresse och som därför bör redovisas trots att det inte leder till fällande dom. Därför anser NK att det finns skäl för den misstänkliggörande rubriksättningen.

Pressens Opinionsnämnd går på POs linje och klandrar tidningen för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos