Gå direkt till textinnehållet

Nils Schwartz prisas av Aftonbladet

Nils Schwartz, skribent på Expressen, har tilldelats Axel Liffner-stipendiet som delas ut av Aftonbladet.

Nils Schwartz säger till Expressen att det är en ära att få priset men att han blev chockad "eftersom det delas ut av konkurrenttidningen".

Det var i samband med att kulturskribenten Axel Liffner gick i pension från Aftonbladet 1984 som priset instiftades. Det delas ut till en kulturjournalist "som i sin verksamhet kombinerar djup kunskap om konst och kultur med ett lyhört sinne för kulturjournalistikens språk och uttrycksmedel".

Nils Schwartz får priset med motiveringen: "Det sägs att kritiken är i kris, ja rent av död.
Alla är ju numera kritiker!
Nåja. Alla är kritiska. Men alla är inte kritiker. Och alla kritiker är inte som Nils Schwartz – även om många skulle önska att de var det.
För stilistisk elegans, humoristisk briljans och en handfast beläsenhet som glänser utan att blända; för ett prestigelöst allvar som undersöker och underkänner motsättningarna mellan högt och lågt, brett och smalt, djupt och ytligt; för ett ständigt omprövande intellekt, så väl inför det dagsfärska som inför gammal kärlek, där viljan att förstå är lika stor som viljan att själv bli förstådd tilldelas Nils Schwartz 2010 års Axel Liffners stipendium."

Annons Annons

Priset är på 30 000 kronor.

 

Fler avsnitt
Fler videos