Gå direkt till textinnehållet

Nils Horners död togs upp i Unescos styrelse

Sveriges högsta prioritet i FN-organet Unesco är frågan om yttrandefrihet och journalisters säkerhet, säger Amelie von Zweibergk i Unescos styrelse, som igår tog upp Nils Horners död i ett linjetal.

Amelie von Zweibergk är sedan november 2013 Sveriges representant i FN-organet Unescos styrelse. Igår höll hon sitt första linjetal i Paris. Hon valde att frångå det traditionella upplägget där Sveriges inställning i Unescos olika samområden betas av ett efter ett, för att i stället vika mer än hälften av talet åt yttrandefrihet och journalisters säkerhet. Hon inledde med att berätta om mordet på SRs Nils Horner, och de mer än 600 journalister världen över som dött i tjänsten det senaste decenniet.

– Jag ville markera att det här är särskilt viktigt för oss. Vi har fått jättemycket kredd för talet i dag, många har sagt att det var djärvt och ett ord i rättan tid, säger Amelie von Zweibergk.

– För mig blev talet ganska personligt. Min morfar var krigskorrespondent för New York Times under andra världskriget och spanska inbördeskriget.

Yttrandefrihet och säkerhet för journalister är Sveriges högsta prioritet i Unescoarbetet framöver, betonar von Zweibergk.

– Många länder upplever samma kritiska situation för sina journalister. Unesco är det FN-organ som har mandat att driva de här frågorna.

En konkret åtgärd hon nämner är att fortsätta implementera FN-resolutionen från 2012 om skydd av journalister.

Fler avsnitt
Fler videos