Gå direkt till textinnehållet

New York Times genomskådade rysk bluff

The New York Times genomskådade en avancerad bluff med en falsk intervju orkestrerad från Ryssland i syfte att misskreditera Ukrainas president Petro Porosjenko.

Förra veckan fick The New York Times chefredaktör ett brev från en person som utgav sig för att vara Ukrainas president Petro Porosjenko. Brevet var skrivet på brevpapper som framstod som autentiskt och de första kontrollerna gav inga varningssignaler om att det kunde röra sig om en bluff. Brevskrivaren,uttryckte bestörtning över tidningens rapportering om hans offshorekonto i Panama som avslöjats i samband med att Panamadokumenten blev kända.

En telefonkonferens sattes upp med journalister på The New York Times i måndags, men journalisterna fattade misstankar om att allt inte stod rätt till eftersom ”presidentens” svar var märkliga. Via sin tolk förklarade han bland annat att han inte ville betala skatt i Ukraina. De ”högt uppsatta tjänstemän” som fanns med i bakgrunden pratade ryska, inte ukrainska. Porosjenko pratar själv flytande engelska och brukar göra intervjuer utan tolk.

På tisdagen publicerades plötsligt en inspelning av telefonkonferensen på Youtube, uppenbarligen i ett försök att misskreditera både Petro Porosjenko och New York Times.

Annons Annons

När The New York Times började granska telefonnumer och epostadresser i brevet, samt de uppgifter som framkom under telefonkonferensen närmare, stod det klart att det var en bluff. De fick också detta bekräftat av en av personerna, en ryss med Moskvadialekt, som varit med och orkestrerat bluffen.

Ukrainas presidents pressavdelning uppger för New York Times att man förutsätter att bluffen sanktionerats av ryska myndigheter.

Fler avsnitt
Fler videos