Gå direkt till textinnehållet

Neurath slår tillbaka mot kritikerna

Svenska Dagbladets stjärnreporter ifrågasätter i ett mejl till Journalisten om man kan kalla kritiken mot SvDs Volvofilm för en ”kritikstorm”. Inte heller håller hon med om att det saknas kritiska frågor i programmet.

I går skrev Journalisten om kritiken mot SvD och stjärnreportern Carolina Neuraths branded content-samarbete med Volvo. Kritiken kom från profilerade krönikörer och togs bland annat upp av SVT, SVT Kulturnyheterna och P1 Morgon.

I första avsnittet av "Neuraths toppmöte" samtalar hon med den kontroversiella företagsledaren Christer Gardell, storägare i Volvo, medan de sitter i en Volvo. Bilmärket är också sponsor av webbserien.

I ett mejl till Journalisten skriver Carolina Neurath att hon inte ser det som en ”kritikstorm” när två mediemän är arga. Neurath håller inte heller med om att det inte ställs några kritiska frågor i avsnittet med Volvon och Christer Gardell.

Annons Annons

Tvärtom menar Neurath att hon tagit reda på exakt hur kvinnofördelningen såg ut i de olika bolagen där Gardell är ägare. Detta blev sedan en lång fråga som klipptes ned till ”Är det så att ni som ägare är män och bara väljer in andra män”? 

”Jag frågar varför Anders Nyrén är lämplig som styrelseledamot i AB Volvo där Gardell är delägare. Jag frågar vad Gardell hade med Volvos VD-avsked att göra. Så det finns ett antal kritiska frågor. Sedan är det här ett format där man ska lära känna personen och där vi är intresserade av vad hen tycker om olika saker, till exempel börsen och minusräntor”, skriver hon till oss.

Neurath skriver också att hon inte bryr sig om vad andra i mediebranschen tycker.

”Jag kan inte bry mig om vad andra tycker om frågorna. Ingen – varken samarbetspartner eller journalister på andra tidningar – kan styra frågorna i mina intervjuer”, skriver hon.

Carolina Neurath vill endast svara på en av de frågor vi ställer i vändande mejl. En av de frågor hon nobbar var om det spelar någon roll för henne att Volvon hon kör i webbserien ägs av just Volvo?

Nu på tisdag sänder SvD avsnitt två i webbserien, då förmodligen med Erik Penser som gäst.

Fler avsnitt
Fler videos