Gå direkt till textinnehållet

Nej-sidan om förlusten: ”Vi hoppades på mer facklig kamp”

Resultatet i medlemsomröstningen förvånar inte nej-sidan. Nu är frågan hur man ska läka och gå vidare. ”Journalistförbundets konferens i september blir viktig för förbundet. Där måste man lyckas slå an rätt ton”, säger Jan Spångberg, ordförande i journalistklubben på Expressen.

Idag fattade Journalistförbundet styrelse det historiska beslutet att förbundet ska ansluta sig till det nya huvudavtalet, efter att det i förmiddags stod klart att ja-sidan vunnit medlemsomröstningen med 72 procent ja och 28 procent nej. Röstdeltagandet blev 19,3 procent.

Thomas Berglund, ordförande i Svenska Dagbladets journalistklubb, är en av de som förordat att förbundet ska säga nej till huvudavtalet.

– Det var inte ett helt förvånande resultat och röstdeltagandet blev högre än jag hade trott. Det är klart att jag är besviken över resultatet, jag hade önskat ett nej. Vi hoppades på mer facklig kamp och mindre pragmatism, så att säga. Journalistförbundet ska inte bara göra det som praktiskt är enklast och bäst, det krävs också att man står upp för vissa ideal, säger Thomas Berglund.

Annons Annons

– Jag tror att det behövs en hel del eftertanke i förbundsstyrelsen kring den här processen.

Sara Milstead, ordförande i journalistklubben på Aftonbladet, reagerar på det låga valdeltagandet:

– 19,3 procent är ett väldigt lågt valdeltagande. Jag tror att det kan bero på att det har varit en svår fråga att sätta sig in i. Det är tekniskt komplicerat. Däremot är jag inte förvånad över resultatet, säger Sara Milstead.

Är den interna konflikten i förbundet över nu?
– Debatten kommer nog att ebba ut. Det kommer att behövas mycket information till klubbar och förtroendevalda om hur förändringarna påverkar det fackliga arbetet, när det gäller till exempel uppsägningar. Där har förbundet en viktig uppgift den närmaste tiden.

Inte heller Jan Spångberg, ordförande i journalistklubben på Expressen är förvånad över det tydliga resultatet i omröstningen.

– Resultatet är inte så oväntat eftersom det bara är en sida som har drivit kampanj, säger Expressens klubbordförande Jan Spångberg.

Är du bitter?
– Nej, jag är inte bitter. Matcher där spelarna har samma förutsättningar brukar vara intressantare än där en sida har alla resurser, men det är som det är.

Men det är en stor majoritet, 72 procent, av de röstande som sagt ja till huvudavtalet, hade det spelat roll?
– 28 procent röstade nej utan att vi kunnat driva någon kampanj eller haft några resurser att åka runt i landet och prata om huvudavtalet. Det är ingen liten andel av de röstande. Hade vi haft resurserna hade resultatet nog blivit betydligt jämnare.

Det har varit en långdragen konflikt. Tror du att förbundet kan läka och gå vidare?
– Det har funnits två olika sätt att se på vad ett förbund ska vara under den här processen: en kamporganisation eller en köpa-och-sälja-organisation. Jag tror ju att vi måste vara mer av en kamporganisation för att vinna något. Om man hela tiden måste sälja något för att få något blir det sällan förbättringar. De synsätten finns kvar i förbundet och det måste förbundsstyrelsen hantera.

På vilket sätt?
– Journalistförbundets konferens i september blir viktig för förbundet. Där måste man lyckas slå an rätt ton. Sedan kommer avtalsrörelsen nästa år också att bli viktig. Lagändringen och huvudavtalet slår mot de svagaste, till exempel de som sägs upp av personliga skäl. Vad kan vi göra för dem i avtalsförhandlingarna?

Fler avsnitt
Fler videos