Gå direkt till textinnehållet

Nazist kan slippa åtal efter långsam handläggning

I slutet av maj lämnade Justitiekanslern in en stämningsansökan mot den ansvarige utgivaren för den nazistiska sajten Realisten för hets mot folkgrupp. Men tingsrätten har inte delgivit utgivaren och nu kan preskriptionstiden ha gått ut. JK menar att tiden inte löpt ut. UPPDATERAD

Stämningen från JK lämnades in till Stockholms tingsrätt den 27 maj i år, och rör fem förhandsgranskade läsarkommentarer på Realisten, som ägs av det nynazistiska Svenskarnas parti.

I kommentarerna beskrivs somalier, romer, ”negrer” och invandrare i nedsättande ordalag, som ”ohyra”, ”parasiter” som måste ”bekämpas med DDT”. Fyra av kommentarerna som godkändes för publicering på sajten i november och december 2012 togs bort i mitten av december, enligt stämningsansökan. Den femte kommentaren publicerades i januari och togs bort i februari i år.

Yttrandefrihetsbrott som begås i förhandsmodererade kommentarer på sajter har en preskriptionstid på sex månader efter att de tagits bort från sajten.

Annons Annons

För de fyra första kommentarerna ska preskriptionstiden ha löpt ut mellan den 14 juni och den 18 juni, alltså cirka tre veckor efter att JK lämnat in stämningsansökan i Stockholms tingsrätt. Det menar jurister Journalisten talat med. Stockholms tingsrätt bekräftar för Journalisten att ansvarig utgivare inte har delgivits om stämningen, och det innebär att brotten har preskriberats.

För den femte kommentaren ska preskriptionstiden löpa ut om två veckor.

UPPDATERING: JK har nu svarat på Journalistens frågor, och menar att de misstänkta brotten inte är preskriberade. Läs mer här.

Fler avsnitt
Fler videos