Gå direkt till textinnehållet

Nätverk startat för bortförda journalisterna

Journalistförbundet deltar tillsammans med andra organisationer och utgivare i ett informellt samordningsnätverk för de bortförda journalisterna Niclas Hammarström och Magnus Falkehed.

– Just nu är ovissheten det värsta. Vi vet inte var de befinner sig, vad som har hänt eller vilka som gripit dem, säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling.

– Syrien är det absolut farligaste landet för journalister. Antalet bortförda journalister sedan 2011 är över hundra. Det är skrämmande att det knappt är en nyhet längre om en journalist försvinner i Syrien.

Journalistförbundet har tillsammans med flera utgivare och organisationer startat ett samordningsnätverk för att ”alla ska dra åt samma håll”.

– Visa av erfarenheten sätter vi nu tryck på, eller snarare är tydliga mot, UD. Det är viktigt att UD tar detta på största allvar och jag har inte sett några tecken på att de inte gör det. När Martin Schibbye och Johan Persson greps i Etiopien för två år sedan kom det förvirrade uttalanden från UD, så är inte fallet nu, säger Jonas Nordling.

Vad gör Journalistförbundet för Niclas Hammarström och Magnus Falkehed?
– Det är svårt att göra någonting innan vi vet var de hålls och vilka som håller dem. Vi försöker samla information och har kontakt med bland annat anhöriga. Utöver nätverket har vi fört diskussioner om att kunna aktivera Kalityfonden om det skulle behövas pengar akut till exempelvis anhöriga, säger Jonas Nordling.

Kalityfonden är en ideell förening som bildades av Martin Schibbye och Johan Persson och avsikten med fonden är att ge ekonomiskt stöd till reportrar och fotografer som fängslas eller på annat sätt råkar illa ut på grund av sin yrkesutövning. Journalistförbundet och Reportrar utan gränser finns representerade i föreningens styrelse.

Fler avsnitt
Fler videos