Gå direkt till textinnehållet

Nattlig polisräd mot medier i Nicaragua

Sandinisterna förbjöd nio människorättsorganisationer förra veckan och president Daniel Ortegas grepp om landets medier hårdnar.

Natten till fredagen i förra veckan slog polis till mot den oberoende nyhetssajten Confidencial och två tv-kanaler med samma ägare, Carlos Fernando Chamarro, som är en av Nicaraguas mest kända journalister. Polisen bröt sig in på redaktionerna i Managua och tog dokument, datorer, kameror och mobiltelefoner i beslag.

Den nattliga räden är ytterligare ett övergrepp mot grundläggande friheter och rättigheter i Nicaragua den senaste tiden, och fördöms av flera människorättsorganisationer, däribland Human Rights Watch. Förra veckan förbjöds nio människorättsorganisationer av parlamentet, där sandinisterna är största parti.

José Miguel Vivanco, talesperson för Human Rights Watch i Centralamerika, säger till The Guardian att attackerna har gjort det klart att Nicaraguas president, den 73-årige tidigare revolutionshjälten Daniel Ortega, avser att ”härska genom terror och hot”.

Annons Annons

”Jag anklagar polisens högste chef, diktatorn Daniel Ortega, för att ha beordrat attacken mot vårt kontor, mot våra journalister och mot vår publik. Detta var ett planlagt angrepp och inbrott. Ortega har förvandlat polisen till brottslingar”, säger Chamarro i en video på Confidencials Youtubekanal.

I april ledde studentprotester i Managua till ett landsomfattande uppror som slogs ner av säkerhetsstyrkor och Ortega-trogna paramilitära grupper i juli. Hundratals människor har dött i strider, och Ortegas grepp om civilsamhället har hårdnat.

I november stämplade den amerikanska säkerhetsrådgivaren John Bolton Nicaragua som en del av Latinamerikas ”terrortrojka”, vid sidan av Venezuela och Kuba.

Fler avsnitt
Fler videos