Natoförespråkare fick inte moteld

6 september, 2022

GRN-fällning Ett inslag i P4 Extra om ett eventuellt svenskt Natomedlemskap blev för ensidigt, anser Granskningsnämnden.

Den 16 mars sände SRs P4 Extra ett inslag som skulle handla om för- och nackdelar med ett svenskt Natomedlemskap. En överingenjör vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) intervjuades. Han tog tydligt ställning för ett svenskt medlemskap i Nato och hans uttalanden kom att handla om fördelarna med ett medlemskap. 

En person anmälde inslaget och ansåg att nackdelarna med medlemskapet inte kom fram.

Sveriges Radio uppger i sitt yttrande dels att programledaren problematiserade ämnet, dels att P4 Extra under våren vid andra tillfällen intervjuat personer som förhållit sig kritiska till ett svenskt medlemskap i Nato.

Granskningsnämnden menar dock att programledaren inte balanserade upp den ensidiga redogörelsen för ett medlemskap och fäller inslaget för att det strider mot kravet på opartiskhet.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-fällning

Årets groda 2022

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies