NA försökte hjälpa polisen – klandras

22 december, 2017

PON-beslut Nerikes Allehanda klandras av PON efter att tidningen rapporterat om ett inbrott i en villa och uppgett den exakta gatuadressen samt att husägaren arbetar på annan ort.

I maj publicerade Nerikes Allehanda två artiklar om ett inbrott i en villa i Nora och uppgav att pengar och silverbestick stulits. Av artikeln framgick att husägaren arbetar på annan ort och att ingen befunnit sig i huset nattetid. Dessutom publicerades den exakta gatuadressen i en av artiklarna. Husägaren anmälde artiklarna till Allmänhetens Pressombudsman (PO).

Tidningen menar i sitt svar till PO att syftet med att publicera den exakta adressen samt övriga uppgifter var att man ville hjälpa polisen som efterfrågat iakttagelser i grannskapet.

PO skriver i sitt beslut att även om det inte är sannolikt att publiceringen har medfört ökad risk för ett nytt inbrott hos anmälaren är det förståeligt att hon känner oro och brottas med tanken. Publiceringen av den exakta gatuadressen i förening med uppgiften om att anmälaren arbetar på annan ort har medfört en form av publicitetsskada, som inte är försvarlig, anser PO.

Pressens Opinionsnämnd (PON) instämmer i POs bedömning och klandrar NA för att ha brutit mot god publicistisk sed.

PON-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies