Myndighet kan
ta över 8 Sidor

19 november, 2013

Tidningen 8 Sidor med lättlästa nyheter ska tas över av Myndigheten för tillgängliga medier, enligt ett förslag i en statlig utredning. 8 Sidors chefredaktör Malin Crona är kritisk till förslaget och föreslår att tidningen ska sortera under public service.

8 Sidor ges ut av stiftelsen Centrum för lättläst, men det kan det bli ändring på. Regeringens utredare Göran K Johansson föreslår att tidningen tas över av Myndigheten för tillgängliga medier.

8 Sidors chefredaktör Malin Crona är kritisk till förslaget och skriver i ledarbloggen på 8 Sidor:

”Tidningarnas viktigaste jobb
är att undersöka om de som har makten i ett land
gör sitt jobb på ett bra sätt.

Myndigheterna hör till makten.

Jag är rädd att läsarna inte ska lita på 8 Sidor
om det är staten som gör tidningen.”

Malin Crona förordar i stället att tidningen blir en del av public service.

Taggar: 8 Sidor, Malin Crona

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Hans Hammarlund ons, 2013-11-20 22:04
I grunden är utredningens förslag genomtänkt och bra. Gör om verksamheten till en myndighet som staten kan styra. Vidga textbegreppet. Koncentrera verksamheten till dom som verkligen behöver lättläst. Skapa ett kunskapscenter som på vetenskapligt grund kan kan utveckla verksamheten. När det gäller tidningen så skulle också t.ex kunna uppdra åt taltidningsnämnden som ligger under MTM upphandla tidningen 8 sidor. Sakkunnig kognitiv tillgänglighet inom FUB och Dyslexiförbundet

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies