FOTO: Aftonbladet

"Mycket speljournalistik
som görs är rätt torr"

24 mars, 2016

Samtal med Aftonbladets har fått en ny spelredaktör, Effie Karabuda. Hennes mål är att göra speljournalistiken bredare och mer inkluderande.

Effie Karabuda har utsetts till Årets speljournalist av Eurogamer. Tidigare har hon medverkat återkommande i P3 Spel och också programlett livesändningar i Sveriges Radio P3 och Sveriges Television.

Grattis till det nya jobbet! Hur känns det?
– Det känns superkul. Aftonbladets speljournalistik har tidigare gått lite under radarn och det är just det jag vill fixa.

Varför fick du jobbet?
– Jag tror att jag ligger rätt i tiden. Jag hade idéer på hur jag ville förändra Aftonbladets speljournalistik som jag presenterade för nöjeschefen och han nappade. Sen är det ovanligt med en ung tjej som gör det jag gör och vi kände att vi behövde ett nytt perspektiv, säger hon.

Effie Karabuda kommer att synas varje fredag i Nöjesbladet i papper, i bloggen Spela med Effie på spela.aftonbladet.se och i Aftonbladet morgon, Aftonbladets morgon-webb-TV.

– Radio ligger nära hjärtat för mig, men TV är väldigt roligt och jag gillar kombinationen av alla olika kanaler, säger hon.

Hennes ambition är att göra speljournalistiken bredare och mer lättillgänglig. Effie Karabuda konstaterar att spel är en av de största kulturformerna och att många människor berörs av den. Något som kanske inte märks i den journalistik som görs kring ämnet. Hon tycker att det ofta blir för nördigt eller tungt på ett sätt som kräver att läsaren är väldigt insatt. Men det vill hon ändra på.

– Jag ska göra det genom att ha min ton. Mycket speljournalistik som görs i dag är rätt torr. Jag tycker det ska vara mer underhållning och att det är viktigt att nå ut till alla. Spel är ju underhållning, säger hon och fortsätter:

– Spel är också en del av samhället och det krävs mer opinion i speljournalistiken. Som det är i dag är den väldigt neutral och det vill jag ändra på. Jag känner att jag vill röra om i gubbgrytan.

Vilket är det bästa nya spelet just nu?
– Firewatch. Spelet har ett extrem bra röstskådespeleri, bra dialog med vuxenhumor och fina miljöer.

Samtal med

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies