Musikguiden hänvisade till spellista på Spotify – fälls

25 november, 2019

GRN-beslut Granskningsnämnden anser att Musikguiden i P3 otillbörligt gynnade kommersiella intressen när man uppmanade lyssnare att gå in på Spotify och prenumerera på programmets låtlista.

Granskningsnämnden har i tidigare praxis bedömt att SVT, SR och UR måste kunna hänvisa till olika sociala medier-plattformar där de är aktiva, utan att bryta mot bestämmelsen om otillbörligt gynnande.

Däremot är det enligt inte okej att som Musikguiden i P3 gjorde den 26 juli i år, uppmana lyssnarna att gå in och prenumerera på programmets låtlista med motiveringen ”så får du den bästa nya musiken direkt i din lur”.

Inslaget strider mot bestämmelsen om otillbörligt gynnande, anser nämnden, som också ansöker hos förvaltningsrätten om att SR ska betala en särskild avgift på 50 000 kronor för överträdelsen.

Ledamoten Clas Barkman var skiljaktig, och ansåg att gynnandet som kan ha uppkommit av Musikguiden i P3s uppmaning till lyssnarna var motiverat av ett tillräckligt informations- och underhållningsintresse, och att nämnden borde fria P3.

GRN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies