Gå direkt till textinnehållet

MTG lägger ned Radio 1

MTG Radio lägger ned pratradiostationen Radio 1. – Förutsättningarna för kommersiell radio har gått från usla till rent ohållbara, säger MTG Radios VD Christer Modig.

Radio 1 startades så sent som 2011 och har vunnit flera priser, bland annat som Årets radiostation på Radiogalan, två år i rad. Att MTG Radio nu väljer att lägga ned den från årsskiftet beror huvudsakligen på strukturella skäl, enligt VD Christer Modig.

– Vi har en situation på den kommersiella radiomarknaden som gör att det inte går att driva den här typen av radio vidare längre.

Den "ohållbara konkurrenssitation" som MTG befinner sig i uppstod när tidigare samarbetspartnern NRJ hösten 2011 lämnade MTG för att gå över SBS Radio. Det har gett SBS en dominerande position på marknaden.

– SBS kontrollerar 74 av 103 tillstånd i dag. Tillsammans med en vikande annonsmarknad blir det väldigt svårt att dra runt ett sånt här högriskprojekt, säger Modig.

Han påpekar också, med en känga till politikerna, att de "oproportionerligt höga" koncessionsavgifterna för kommersiell radio gör verklig mångfald på radioområdet svår att uppnå.

Radio 1 har "stadigt ökande lyssnarsiffor" och har levererat över allas  förväntningar, säger Christer Modig.

– Det är enormt tråkigt att ge personalen det här beskedet.

Det tiotal personer som berörs av beslutet, bland dem programledarna Robert Aschberg och Cissi Wallin, har alla varit frilansar och projektanställda med halvårskontrakt. Deras kontrakt förnyas nu inte från årsskiftet.

MTG Radio inleder nu en omstrukturering av hela programverksamheten och slutar med lokala nyhetssändningar. Man slutar även sända Bandit i Östersund och i Helsingborg.

 

Fler videos
Fler avsnitt