Gå direkt till textinnehållet

MP-politiker vill ändra Förvaltningsstiftelsen

Niclas Malmberg (MP) vill ändra mandatperioderna i Förvaltningsstiftelsen, som äger SVT, SR och UR, för att "säkra public service från kuppförsök".

I en motion till riksdagen föreslår Niclas Malmberg att mandatperioderna i Förvaltningsstiftelsen förlängs till tolv år, och att en tredjedel av ledamöterna utses efter varje ordinarie riksdagsval. I dag utses ordföranden och sex av de 13 ledamöterna efter varje riksdagsval. Ordförandens mandatperiod är fyra år, de övriga ledamöternas är åtta år.

Mandatperioderna gör enligt Malmberg att det finns en risk för att public service utsätts för den typen av politiskt inflytande som setts i bland annat Polen och Ungern de senaste åren.

”Nuvarande system där hälften av ledamöterna utses efter varje ordinarie riksdagsval syftar till att en skapa en kontinuitet även efter ett regeringsskifte. Men den regering som vill kunna utöva direkt inflytande över public service kan utse ordförande och hälften av stiftelsens styrelseledamöter och därigenom få en möjlighet att utöva total kontroll över SVT, SR och UR”, säger Niclas Malmberg i motionen.

Annons Annons

Om endast en tredjedel av ledamöterna växlades efter val skulle man kunna undvika ett sådant politiskt inflytande, enligt Niclas Malmberg.

”Dessa utgör då en minoritet gentemot styrelsens övriga åtta ledamöter. Möjligheterna för en regering som vill utöva direkt styre över public service-bolagen begränsas då så gott som fullständigt och förutsätter i praktiken att regeringen först återväljs.”

Förvaltningsstiftelsen utser ledamöter i styrelserna för SVT, SR och UR, men har inget inflytande över innehållet i public service-programmen.

Fler avsnitt
Fler videos