Gå direkt till textinnehållet

Motion om ökat skydd för journalister avslås

Konstitutionsutskottet avslår en motion från allianspartierna om att en utredning bör tillsättas för att se över vilka åtgärder som behövs för att förhindra angrepp på journalister och redaktioner. RÄTTAD.

En rad undersökningar gjorda av bland annat Brottsförebyggande rådet och Svenska Journalistförbundet visar att hot och våld mot journalister har ökat de senaste åren.

Efter attentatet mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo arrangerade konstitutionsutskottet i februari 2015 en hearing om journalisters och medieredaktioners säkerhet och arbetsförutsättningar. Journalister berättade att hot och våld kan leda till självcensur.

”För att hindra en samhällsutveckling där den fria åsiktsbildningen hotas av självcensur och minskad attraktivitet för det journalistiska yrket bör enligt vår mening en utredning tillsättas för att utreda behovet av åtgärder för att värna tryck- och yttrandefriheten och utveckla det förebyggande och förhindrande arbetet mot olagliga angrepp mot journalister och medieredaktioner”, står det i förslaget till konstitutionsutskottet.

Motionärerna, från de fyra allianspartierna, föreslår att utredningen ska göras i samråd med journalister och företrädare i branschen så att den kan ta del av de erfarenheter och idéer som finns inom yrket.

Men Konstitutionsutskottet (KU) avslår motionen med hänvisning till det arbete som pågår på området, bland annat genom den i budgetpropositionen aviserade handlingsplanen för att förebygga hot mot det demokratiska samtalet.

"Utskottet anser att det pågående arbetet med en handlingsplan och beredningen av betänkandet om integritet och straffskydd bör avvaktas. […] Motionen avstyrks därmed."

 

RÄTTELSE: I en tidigare version av denna artikel framgick inte utfallet av KUs beslut.

Fler avsnitt
Fler videos