Gå direkt till textinnehållet

Moskvakorre utvisas idag – rysk pressfrihet allt sämre

Enligt en ny rapport blir den ryska statsmaktens angrepp på pressfriheten allt grövre. Idag lämnade BBCs mångåriga korrespondent Sarah Rainsford Ryssland efter att hennes visum inte förnyats.

Den 13 augusti meddelade en rysk statlig tv-kanal att Sarah Rainsford visum inte skulle förlängas, efter att myndigheterna stämplat henne som ett ”hot mot den nationella säkerheten”. Idag lämnade BBC-korren Ryssland.  

Samtidigt släpper Reportrar utan gränser en ny rapport som slår larm om fortsatta försämringar i den ryska mediefriheten. Enligt RSF har ryska myndigheter med president Vladimir Putin i spetsen under de senaste månaderna ökat attackerna på oberoende medier och journalister.

Minst fem nyhetssajter har tvingats stänga, och som Journalisten rapporterat har ytterligare medier och journalister stämplats som utländska agenter. Bland dem finns nyhetssajten Meduza och andra sajter med granskande journalistik.

Annons Annons

Utvisningen av Sarah Rainsford visar enligt RSF att även utländska reportrar är utsatta. ”De tillåts i princip bara arbeta i Ryssland så länge de inte granskar och kritiserar makthavarna”, skriver RSF i ett pressmeddelande.

Fler avsnitt
Fler videos