Moskvakorre utvisas idag – rysk pressfrihet allt sämre

31 augusti, 2021

Enligt en ny rapport blir den ryska statsmaktens angrepp på pressfriheten allt grövre. Idag lämnade BBCs mångåriga korrespondent Sarah Rainsford Ryssland efter att hennes visum inte förnyats.

Den 13 augusti meddelade en rysk statlig tv-kanal att Sarah Rainsford visum inte skulle förlängas, efter att myndigheterna stämplat henne som ett ”hot mot den nationella säkerheten”. Idag lämnade BBC-korren Ryssland.  

Samtidigt släpper Reportrar utan gränser en ny rapport som slår larm om fortsatta försämringar i den ryska mediefriheten. Enligt RSF har ryska myndigheter med president Vladimir Putin i spetsen under de senaste månaderna ökat attackerna på oberoende medier och journalister.

Minst fem nyhetssajter har tvingats stänga, och som Journalisten rapporterat har ytterligare medier och journalister stämplats som utländska agenter. Bland dem finns nyhetssajten Meduza och andra sajter med granskande journalistik.

Utvisningen av Sarah Rainsford visar enligt RSF att även utländska reportrar är utsatta. ”De tillåts i princip bara arbeta i Ryssland så länge de inte granskar och kritiserar makthavarna”, skriver RSF i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies