Morgonstudion var osaklig om polisskott

3 november, 2020

GRN-beslut SVTs Morgonstudion fälls för att i en inslagsrubrik ha påstått att Rayshard Brooks, som sköts till döds av polis i Atlanta i juni, var obeväpnad.

I ett telegram som visades fem gånger i SVTs Morgonstudion den 18 juni i år stod ”Poliser misstänks för brott – Sköt obeväpnad svart man vid ett ingripande”.

En anmälare var kritisk och pekade på att övervakningskameror hade visat att Rayshard Brooks var beväpnad med en elpistol, som han tagit från polisen, och som riktades mot den polis som sköt honom till döds.

SVT svarade nämnden att sändande redaktör den 18 juni hade gjort research som visade att den typ av elpistol Brooks hade i handen inte kunde ha verkan på det avstånd från poliserna han befann sig, och att han därför var att betrakta som obeväpnad.

SVT medgav att det gick att diskutera om rubriken ”sköt en obeväpnad svart man vid ett ingripande” var för tillspetsad, men ansåg inte att formuleringen var en sådan brist att inslaget i sin helhet kunde anses strida mot kravet på saklighet.

Det anser dock Granskningsnämnden för press, radio och tv att den var. Eftersom Brooks när han blev skjuten i ryggen av polisen höll i ett elchocksvapen var han inte obeväpnad. SVTs inslag stred därför mot kravet på saklighet i sändningstillståndet, slår nämnden fast.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies