Morgonpasset kritiseras för bristande opartiskhet

14 maj, 2018

GRN-beslut SR P3s Morgonpasset kallade en författares uttalanden för ”djupt rasistiska” i direktsändning. Inslaget frias, men kritiseras för bristande opartiskhet.

Det var i ett inslag som handlade om en konflikt mellan en bokhandel och en namngiven författare som programledarna kallade författarens uttalanden för ”djupt rasistiska”, vilket författaren och andra personer anmälde.

Anmälarna menar att författaren borde fått bemöta kritiken.

SR anser i sitt yttrande att inslaget överensstämmer med kraven på opartiskhet och saklighet, samt bestämmelsen om respekt för privatlivet. ”Programmet blandar högt och lågt och har programledare med starka personligheter”, skriver de. När de gäller de rasistiska uttalanden som påtalades i inslaget hänvisar SR till en artikel hos SVT med uttalanden som författaren har gjort till tjeckisk media, där hen menar att Sverige ”vacklar under massinvandringen”.

Fyra dagar senare gjorde Morgonpasset ett genmäle där de ringde upp författaren och sammanfattade hennes svar på kritiken i sändning.

Enligt nämnden handlar det här om ”långtgående kritik som krävde ett bemötande”. Att författaren inte medverkade direkt i programmet, eller att det på annat sätt redogjorde för hens inställning till kritiken, innebar en ”klar brist i förhållande till kravet på opartiskhet”, skriver de.

GRN-beslut

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies