Mordet på serbisk journalist uppklarat – efter 22 år

6 december, 2021

Serbiska säkerhetspoliser döms till sammanlagt 100 års fängelse för mordet på chefredaktören Slavko Curovija 1999.

Radomir Markovic, tidigare chef för den fruktade serbiska säkerhetspolisen SDB och Milan Radonjic, tidigare chef för SDBs Belgradkontor, dömdes i torsdags till vardera 30 års fängelse för mordet på journalisten Slavko Curovija 1999.

Radomir Markovic, 75 år, dömdes redan 2008 till 40 års fängelse för attentatsförsöket på oppositionspolitikern Vuk Draskovic den 3 oktober 1999 då Draskovics svåger och tre livvakter omkom efter att säkerhetspoliser kört in en lastbil i Draskovics bil.

Domstolen i Belgrad dömde ytterligare två säkerhetspoliser, Ratko Romic och Miroslav Kurak för sin inblandning i mordet på Slavko Curovija, till vardera 20 års fängelse. Kurak befinner sig på fri fot.

Det rapporterar bland andra Euronews och Balkan Insight.

De fyra tidigare säkerhetspoliserna dömdes redan 2019 för mordet på Curovija, men eftersom rätten då inte kunnat peka ut vem som höll i mordvapnet överklagades domen och hela rättegången fick tas om. Inte heller i den nya domen pekas gärningspersonen ut.

Slavko Curovija var en granskande journalist som 1996 grundade Dnevni Telegraf, Serbiens första privatägda dagstidning på över 50 år, där han var chefredaktör. Han grundade också veckomagasinet Evropljanin.

Han var en av president Slobodan Milosevics starkaste kritiker och några dagar före mordet uppmanade han Nato att bomba militära mål i Serbien. Regimtrogna medier utmålade honom som en landsförrädare.

Curovija och hans tidning åtalades flera gånger och i mars 1999 dömdes Curovija och två journalister för förtal av en regeringsmedlem.

Söndagen den 11 april 1999 sköts han ihjäl med flera skott utanför sin bostad i centrala Belgrad, vilket Journalisten rapporterade om.

2013 återupptog det serbiska rättsväsendet flera förundersökningar rörande händelser under 1990-talet och början av 2000-talet, inklusive morden på journalisterna Milan Pantic 2001, Dada Vujasinovic 1994 och Slavko Curovija 1999, varav de två förstnämnda ännu är olösta.

Domarna mot Curovijas mördare välkomnas av flera pressfrihetsorganisationer, bland andra Committee to Protect Journalists, Europeiska Journalistfederationen och Internationella Pressinstitutet.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies