Gå direkt till textinnehållet

Mördad mexikansk journalist stod under federalt skydd

Radiojournalisten Rafael Murúa Manríquez var hotad till livet och stod under federalt skydd. I söndags hittades han ihjälskjuten i ett dike i norra Mexiko.

Rafael Murúa Manríquez, 34 år, är den första journalisten som mördats i Mexiko i år. Under 2018 blev minst nio mexikanska journalister mördade på grund av sitt arbete.

Rafael Murúa arbetade som chef för radiokanalen Radio Kashana i Santa Rosalía, Mulegé, i norra Mexiko och rapporterades saknad av familjen i lördags kväll lokal tid.

På söndagen hittades hans kropp i ett dike 40 kilometer från Santa Rosalía. Han hade skjutits med flera skott. Det rapporterar El Universal.

Annons Annons

Rafael Murúa stod under federalt skydd sedan 2017 på grund av hoten som riktats mot honom, men åtgärderna som vidtagits för hans säkerhet var inte tillräckliga. Hoten tilltog under hösten 2018 efter att en ny borgmästare, Felipe Prado, tillträtt i Mulegé.

I november förra året skrev Rafael Murúa på Facebook och på bloggen El Organismo: ”52 dagar in i Felipe Prados styre har jag utstått fler aggressioner och mer maktmissbruk än sammanlagt under de tidigare sex år som jag arbetat med journalistik i min hemstad Santa Rosalía.”

Han berättade också att han efter att ha kritiserat borgmästaren på Facebook fått ett konkret dödshot från en person som arbetar inom den kommunala förvaltningen.

Två dagar senare besköts hans bostad och en kula gick genom ett fönster på andra våningen. Samtidigt stod en grupp personer utanför huset och betedde sig aggressivt, bland annat bankade de på hans garagedörr. Han uppgav också på Facebook att personer inom kommunförvaltningen kallat honom för ”paranoid” när han försökt få uppmärksamhet kring hoten.

Reportrar utan gränser kräver att polisen grundligt utreder mordet och att Mexikos president López Obrador genomför en fullständig översyn av säkerhetsresurserna för landets journalister. 

Fler avsnitt
Fler videos