Gå direkt till textinnehållet

Mord och mörkande medier i Grekland

Ekonomiskt och journalistiskt svaga grekiska medier låter sig styras av regering och polis. Våren 2021 tröttnade allmänheten på den censurerade mediebilden.

I april chockades Grekland av det brutala mordet på den undersökande kriminalreportern Giorgos Karaivaz. Motivet till avrättningen på öppen gata i Aten misstänks vara information han hade om organiserad brottslighet och möjliga kopplingar till regeringen. Kort därefter berättade journalisten och publicisten Kostas Vaxevanis att det fanns ett pris på hans huvud. Tre män har gripits, misstänkta för att vara inblandade i komplotten. En av dem är en tv-värd på en privat kanal.

Men den grekiska mediesektorn skakades redan tidigt i våras, då hashtaggen #boycottGreekMedia trendade på grekiska Twitter. Grekerna är trötta på att regeringstrogna medier anpassar sin rapportering efter regeringens och myndigheternas budskap. När flera stora medier återgav polisens bild av en händelse i medelklassområdet Nea Smyrni i Aten, trots att videor från platsen visade polismisshandel av boende, utlöstes protester.

– I en video som visades på Star TVs nyhetssändning hade polisens hot mot demonstranterna klippts bort. Det skapade stor ilska, berättar Vas Panagiotopoulos, Reportrar utan gränsers representant i Grekland.

Annons Annons

Grekland har tappat fem placeringar i Reportrar utan gränsers globala pressfrihetsindex, och hamnar 2021 på plats 70. Enligt Vas Panagiotopoulos finns väldigt lite undersökande journalistik i Grekland. Men grekiska journalister är fria att rapportera om vad som helst – om det blir publicerat av traditionella medieföretag är en annan sak.

– Många medier är ekonomiskt svaga vilket gör dem sårbara för statlig påverkan, till exempel genom att de accepterar statlig finansiering.

Ett exempel är hur regeringstrogna medier fick 200 miljoner euro att dela på för en informationskampanj om pandemin. Undersökande och regeringskritiska medier blev i princip utan. Samtidigt förbjöds public service-tv i februari att sända en välspridd film på hur den konservativa premiärministern Kyriakos Mitsotakis bröt mot restriktionerna genom att närvara på en bjudning med minst 30 gäster på ön Ikaria. Väldigt få medier rapporterade om händelsen.

Fler avsnitt
Fler videos