Gå direkt till textinnehållet

Möjligheter kan minska demokratin

Almedalen är ett uttryck för demokrati, men inte en modell man kan använda för ett helt samhälle. Det säger medieforskaren Jesper Strömbäck som har haft åtta seminarier under politikerveckan i Almedalen.

Utvecklingen med allt fler möjligheter att ta del av information borde vara bara positiv. Framförallt ur ett demokratiskt perspektiv. Men så är det inte enligt Jesper Strömbäck.

– Med fler möjligheter krävs också en större motivation att ta del av samhällsinformation och en förmåga att göra det. Möjligheterna ger också möjlighet att välja bort.

Men är inte det bra?

Annons Annons

– Det kan man tycka och så är det också, men det vi ser är att gruppen som helt avstår nyheter växer. samtidigt som grupen som är väldigt nyhestsökande också växer. Det leder till en polarisering.

Vilka är det som inte vill ta del av nyheter?

– Vi har inte undersökt det så noga ännu, men det vi vet hittills är att de är unga, med lågt politiskt intresse och från svag socioekonomisk bakgrund.

Men om de inte vill ta del av nyheter, vad har det för betydelse för demokratin?

För att en demokrati ska fungera krävs det informerade och delaktiga medborgare. Om en växande grupp inte informerar sig, så kommer de inte heller att bli representarde i de demokratiska församlingarna medan de aktiva kommer att blir representerade av fler.

Det är fortfarande ganska få ändå som inte tar del av nyheter?

Ja, det är en lång process och vi är tidigt i processen. Det är en äkta utmaning och vi måste ta tendensen i beaktande.

För att ha ett samtal måste vi ha gemensamma bilder. På 80-talet var det svårt att välja bort nyheter, ville du se på TV så kom nyheterna på köpet, likadant med tidningar. Nu är det inte längre så.

Då fanns det bara en bild, varför är det fel med flera?

Vi behöver mötas på ett torg, där vi har någorlunda samma bild av verkligheten för att vi ska kunna samtala med varanda.

På seminariet om makt, medier och torgen som försvann betonade du betydelsen av massmedier till skillnad från nischmedier?

Hur ska vi kunna kommunicera och debattera om vi inte har samma verklighetsuppfattning? Därför är Public service viktigare i dag än tidigare.

En nation är en föreställd gemenskap. tidigare hade vi värnplikten, som höll ihop åtminstone den manliga delen av befolkningen, vi hade en sammanhållen skola som var lika för alla och vi hade gemensamt mediesystem. Hur ser det ut nu? Vad har vi kvar?

 

Fler avsnitt
Fler videos