Gå direkt till textinnehållet

Möjlig lag i Tyskland kan skada pressfriheten

Comittee to Protect Journalists (CPJ) varnar för ett möjligt lagförslag från det tyska inrikesdepartementet som skulle göra det möjligt för säkerhetstjänsten att spionera på journalister och deras källor.

CPJ rapporterar om ett utkast till lagförslag som, om det läggs fram, skulle göra att säkerhetstjänsten i landet kan hacka journalisters telefoner eller datorer vid utredningar av misstänkta terorrbrott.

Om lagförslaget blir verklighet skulle det även betyda utökade möjligheter för myndigheterna att använda så kallad ”spyware”, alltså mjukvara som installeras på en användares dator för övervakning.

Efter motstånd från tyska socialdemokrater har inrikesdepartementet hittills avstått från att lägga fram lagförslaget. I slutet av maj protesterade även German federation of journalists mot förslaget eftersom det enligt dem kan strida mot landets artikel 5, en efterkrigslag som kom till för att skydda sekretessen inne på nyhetsredaktioner.

Annons Annons

”Tyskland borde fortsätta att garantera ett maximalt skydd av pressfriheten inom EU”, säger CPJs Gulnoza Said i pressmeddelandet.

Fler avsnitt
Fler videos