Många är kritiska mot DNs personalpolitik men få vågar ställa upp och prata om problemen.

Mobbning får journalister
att lämna DN

20 april, 2012

Usel personalpolitik på Dagens Nyheters redaktion får journalister att säga upp sig. Flera personer har det senaste året lämnat tidningen på grund av missnöje med ledningen. Personer Journalisten har talat med berättar om en ny ”härskarmentalitet” på DN. På journalistklubbens årsmöte antogs ett uttalande med kritik mot ledningen.

Dagens Nyheter har under flera år haft problem med dålig stämning på redaktionen, och det har länge funnits en kritik mot redaktionsledningens agerande gentemot enskilda medarbetare.

Journalistklubbens årsmöte antog tidigare i april ett uttalande med kritik mot redaktionsledningens behandling av flera medarbetare.

Enligt uttalandet upplevs DN inte leva upp till sin egen målsättning i publicistiska frågor, att hävda det ”öppna samhällets grundläggande värden, upplyst förnuft, humanism och tolerans”.

Bland annat ska ledningen rikta kritik mot medarbetare med svepande omdömen om att de är ”omdömeslösa”, ”obstruerar”, ”inte är lagspelare”, ”arbetsvägrar”, ”arroganta”, ”saknar nyhetskänsla”, ”inte levererar” eller är ”till skada för tidningen”.

Mötet ansåg att DN inte följer arbetsmiljölagen och anser att det är särskilt allvarligt att medarbetare behandlas på ett ”godtyckligt och orättvist sätt”.

Uttalandet som antogs enhälligt av journalistklubbens årsmöte är ”internt” och klubben har avböjt att ge några kommentarer till Journalisten.

Journalisten har pratat med flera personer på Dagens Nyheters redaktion, och samtliga ger en bild av en mycket dålig stämning, som man menar har sin upprinnelse i personalpolitiken på redaktionen.

– Uttalandet på årsmötet var kulmen på flera års dålig personalpolitik. Redaktionsledningen har en obehaglig syn på medarbetarna och har behandlat många personer illa, säger en erfaren DN-medarbetare till Journalisten.

– Det är tyst på redaktionen. Folk vågar inte säga ifrån. Men det är många som kokar inombords.

– Alla jobbar på, beter sig professionellt och gör en bra tidning. Men jag är helt säker på att tidningen hade varit ännu bättre om vi hade haft ett bättre arbetsklimat. Det är inte samma problem på andra avdelningar på DN, utan det är bara på redaktionen det ser ut så här.

Enligt uppgifter till Journalisten har flera journalister valt att säga upp sig från DN bara under det senaste året på grund av redaktionsledningens metoder mot de anställda. Inte alla de som har slutat det senaste året har dock gjort det på grund av det dåliga arbetsklimatet.

Journalisten har fått flera exempel på hur medarbetare mobbats, av personer som själva drabbats. De går dock inte att återge i denna artikel, eftersom de anonyma journalisterna då skulle kunna identifieras.

En DN-journalist berättar att denne upplever en mobbning av anställda:

– Mentaliteten har förändrats på DN. Det finns en kuslig härskarmentalitet. De som inte ingår i den innersta kretsen runt redaktionschefen är inte mycket värda. Många har försökt ligga lågt och har flugit under radarn. Om man protesterar kan man bli ansatt. Det finns mellancheferna som rapporterar till ledningen vad folk har för sig i sina privatliv och sen får man höra det i samtal med ledningen, säger den anonyme journalisten.

– Personalen mår mycket dåligt på grund av redaktionsledningens behandling. Mellancheferna står inte upp för sina medarbetare.

En av metoderna som redaktionsledningen använder, enligt flera personer som Journalisten har talat med, är att förmå medarbetare att sluta genom att tvinga dem att arbeta på tjänster eller med arbetsuppgifter de inte kan klara av på grund av personliga förhållanden eller hälsoförhållanden.

– Jag har blivit utsatt för ledningens missnöje. Det är något av det mest obehagliga jag har varit med om i mitt liv.

Det är ingen av dem som nu arbetar på DN som vill uttala sig till Journalisten annat än anonymt.

Den ende person som ställer upp med namn är den tidigare bildchefen och bildredaktören Arne Jönsson, som slutade på tidningen för drygt ett år sedan. Han säger att han lämnat DN bakom sig och att han inte vill rota i turerna kring orsaken till att han lämnade tidningen.

– Jag hade 42 fantastiska år på DN. Jag var en omtyckt och respekterad medarbetare. Och jag trodde att det skulle sluta annorlunda. Det var smärtsamt. Mer än så vill jag inte säga, säger Arne Jönsson.

Mycket av kritiken kretsar kring redaktionschefen Åsa Tillberg. Journalistklubbens årsmöte uttalade bland annat följande:

”Frågor som rör enskilda medarbetare har tidigare hanterats med personalavdelningens aktiva medverkan. Vi har noterat flera gånger den senaste tiden att företagets personalchef inte ens verkar känna till enskilda fall. Vi konstaterar att huvuddelen av personalfrågorna tycks hamna direkt på redaktionschefens bord och att personalavdelningen – med den kompetens och kunskap som finns där – har fått en mer underordnad roll. Det beklagar vi.”

Journalisten har i flera dagar sökt redaktionschefen Åsa Tillberg, tidningschefen Gunilla Herlitz och personalchefen Crister Ohlsson för en kommentar. De har också fått se artikeln före publicering. Ingen av dem har svarat.

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Natalie Medic fre, 2012-04-20 17:23
Det är verkligen skamligt. Tyvärr är det min uppfattning också, att vissa journalister, som på vägen mot en bra karriär, dragit på sig en arrogans som inte passar den som har till yrke att bevaka samhälleliga och mänskliga värden. Förstår inte hur det kan gå så snett... Som ung och påväg ut i journalistvärlden är det skrämmande att det finns sådana attityder. Jag förväntar mig att bli väl mottagen när jag kliver in på en redaktion i framtiden. För mig är det fullständigt oacceptabelt att arrogans och otrevlighet är två ord förknippade med journalistik. Vem tar på sig ansvaret att ändra det? Om man nu vill fortsätta vara en tredje statsmakt...?
Inlagt av Gunilla Lundström fre, 2012-04-20 19:52
Så sorgligt att behöva läsa detta, om en älskad gammal arbetsplats, 1965-1972. Den gången lämnade jag dock DN därför att jag tyckte publicistiken och journalistiken hade spårat ur, att en propagandistisk redaktion hade tagit över. Jag tror förvisso också att redaktionen på många sätt hade sig själv att skylla, för att hårdhandskarna så småningom blev som det blev. Men sedan borde ju pendeln ha svängt tillbaka, någon slags harmonisk period ha inträtt. Så blev det dock aldrig, om jag har förstått rätt.
Inlagt av Bengt Hansson fre, 2012-04-20 21:24
Det är sån't här vi vill läsa i Journalisten - inte managementfloskelartiklar om chefer som "styr" sin organisation och sover fyra timmar om natten.
Inlagt av Anders Attermark sön, 2012-04-22 09:59
Jag accepterar Molloms integriteringspollicy

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies