MO ville fria – MEN fäller Svensk Jakt

19 november, 2021

MEN-fällning Svensk Jakt klandras av Mediernas Etiknämnd för att utan insändarskribentens godkännande ha försett honom med två organisationstillhörigheter.

Svensk Jakt publicerade i vintras en insändare som var en replik på ett debattinlägg om Jägareförbundets uppdrag skrivet av två riksdagspolitiker. Insändaren var undertecknad med namnet på skribenten samt två organisationer: ett politiskt parti och en opolitisk förening.

Skribenten anmälde publiceringen till Allmänhetens Medieombudsman, MO. Han menade att repliken var skriven av honom som privatperson. Svensk Jakt hade inte heller korrigerat sitt tillägg när han hört av sig och bett om detta.

Svensk Jakt svarade bland annat att skribenten tidigare debatterat offentligt för båda organisationerna i frågor om jakt, samt att debatten han deltog i hade tydliga partipolitiska förtecken. Därför var det nödvändigt gentemot läsarna att redovisa skribentens partitillhörighet.

MO ville avskriva ärendet och fria Svensk Jakt. Publiceringen av skribentens organisationstillhörigheter kan inte sägas ha orsakat skribenten en kränkande eller i övrigt alltför stort intrång i privatlivet, vilket är vad som avses med oförsvarlig publicitetsskada, skriver MO.

Skribenten överklagade till Mediernas Etiknämnd, som väljer att gå emot MO och klandra Svensk Jakt för att ha brutit mot god publicistisk sed. MEN menar att tidningen borde ha kontrollerat sakuppgifterna om organisationerna med insändarsskribenten, i enlighet med strävan att ge korrekta sakuppgifter.

Svensk Jakt bröt även mot principen om att vara generös med bemötanden genom att vägra skribenten en rättelse, skriver MEN.

MEN-fällning

Journalisten TV

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies