Mittmedia kringgår Las anser journalistklubben
Mittmedia ska minska antalet anställda journalister med hundra fram till år 2015. Samtidigt anställer mediekoncernen journalister i det egna bemanningsföretaget. Ett sätt att kringgå Las, anser journalistklubben på Mittmedia.
I december 2012 förklarade Mittmedia att koncernen skulle ha hundra färre anställda journalister år 2015. I april blev det klart att 76 anställda accepterat erbjudanden om avgångsvederlag. Ledningens mål att ha hundra färre anställda innebär att ytterligare 24 journalister kan bli varslade.
Samtidigt startade Mittmedia i våras ett bemanningsföretag, Mittmedia Kompetens, som i dagsläget har 30 anställda. Ledningen motiverade bildandet av bemanningsföretaget med att det skulle minska på administrationen och göra det lättare för cheferna på de tidningarna som ingår i koncernen att hitta vikarier.
Enligt Carin Andersson, personalchef på Mittmedia, söker sig vikarier vidare om inte tidningar erbjuder stabilare anställningsformer:
– Genom fast anställning i bemanningsbolaget behåller vi värdefull kompetens som visstidsanställda skaffar sig under perioder av vikariat.
Journalistklubben gick med på att det bildades ett bemanningsföretag eftersom det skulle öka tryggheten för vikarier. Men vad som nu upprör journalistklubben är att bemanningsanställda inte enbart fyller upp för korta vikariat, utan även fasta tjänster. Enligt journalistklubbens beräkningar rör det sig om ungefär 20 tjänster.
– Vi har vid upprepade tillfällen frågat varför ledningen har bemanningsanställda på fasta tjänster utan att ha fått något svar. Vi anser att det är ett sätt att kringgå Las, Lagen om anställningsskydd, säger Ragna Fahlander, journalistklubbens ordförande på Mittmedia.
Vikarier som tidigare varit anställda av Mittmedia har förts över till bemanningsföretaget.
Carin Andersson påpekar att Las även gäller för bemanningsföretag.
– Den tid man har arbetat på någon av våra tidningar får man ta med sig in i bemanningsbolaget om det sker en så kallad direktövergång, säger Carin Andersson.
Om koncernen behåller de 30 som jobbar i bemanningsföretaget, och kravet om att minska antalet journalister med hundra fram till år 2015 består, innebär det att fler än de återstående 24 medarbetarna kommer att varslas de kommande två åren.
– Eftersom vi fortsätter vår nedbemanning under kommande år har vi valt att inte rekrytera till tidningarna i det här läget. Vi har i stället valt att hyra in från bemanningsbolaget för att täcka det behov som finns i dag, säger Carin Andersson.
Mittmedia vill satsa mer på det digitala och anser sig därför behöva reportrar som kan den nya tekniken. Enligt Carin Andersson har koncernen gjort en kartläggning på redaktionerna och sett att det finns ”behov av fler journalister med digital kompetens”.
Journalistklubben på Mittmedia känner inte till att det har genomförts någon kartläggning av samtliga medarbetares kompetens, och om en sådan har gjorts borde den ha genomförts i samråd med klubben.
– Det finns en föreställning om att äldre journalister inte kan ta till sig ny digital teknik. Vi inom journalistklubben anser att med utbildning och arbetsledning är det inga problem. Det är inte det journalistiska som ska förnyas, utan det rör sig om ett nytt arbetsredskap, säger Ragna Fahlander.
Journalistklubben har även tryckt på att det bildas kompetensutvecklingsråd på de olika redaktionerna, något som även har skrivits in i det senaste kollektivavtalet. Kompetensutvecklingsråd ska kartlägga vilka behov det finns för vidareutbildning på redaktionerna.
Mittmedias ledning anser att de avgångsvederlag som medarbetarna erbjudits har gjort det möjligt att genomföra vad man kallar en ”kompetensväxling”.
– Mittmedias redaktioner behöver medarbetare med hög digital kompetens. Målet är att ställa om till digitalt först och samtidigt minska med hundra anställda journalister. För att lyckas med det kommer vi vid sidan av nyrekryteringarna att satsa på kompetensutveckling av våra medarbetare, säger Carin Andersson.
Tanken är att Mittmedias digitala intäkter ska öka från drygt två procent till minst tio procent av omsättningen senast 2015. Hälften av vinsten ska komma från webben, mobilen, läsplattor och andra digitala medier, vilket är en av anledningarna till att Mittmedias tidningar börjat ta betalt för de digitala kanalerna.
FAKTA/400 bemannings-anställda (dec 2013)
-
Marieberg Media: 180 medarbetare som framför allt jobbar på Expressen och Dagens Nyheter, men även Dagens Industri och TV4. Dagens Nyheter har 23 bemanningsanställda och Expressen 45 till 50. Ungefär 30 av dessa vikarierar för sjukskrivna, tjänstlediga eller de som jobbar i projekt. Utöver dessa finns det ett 20-tal som enligt journalistklubben på Expressen sitter på fasta tjänster.
-
Mittmedia Kompetens: 30 anställda i bolaget. Enligt journalistklubben sitter 20 på fasta tjänster.
-
Schibsted Media: 124 jobbar på Svenska Dagbladet och Aftonbladet. 97 av dem är tillsvidareanställda och resterande visstidsanställda. 23 jobbar på SvD och övriga på Aftonbladet.
- Kompetens i Skåne: 40 medarbetare som jobbar för Sydsvenskan, Helsingborg Dagblad och TV4, samt externa kunder.
- Mediakompetens: Eftersom företaget är en del av Proffice, en börsnoterad koncern, lämnar man inte ut några uppgifter, utan hänvisar till årsredovisning. Av årsredovisningen går det inte att utläsa hur många journalister som Mediakompetens hyr ut.
(Källa: Bemanningsföretagen och journalistklubbar)