Gå direkt till textinnehållet

Mitt i Sollentuna klandras av PON

Mitt i Sollentuna klandras av Pressens opinionsnämnd (PON) för att i samband med en artikel om hur man skulle komma tillrätta med grovt våld mot kvinnor ha beskrivit ett gammalt mordfall alltför ingående.

Lokaltidningen Mitt i Sollentuna ville bemöta ett viktigt samhällsproblem. Ett kommunalråd föreslog att en haverikommission skulle tillsättas varje gång en kvinna dödas av sin man. I artikeln beskrevs även ett fall där en kvinna dödats av sin före detta pojkvän. Artikeln anmäldes av kvinnans mamma som tyckte att det var omotiverat att publicera utförliga och närgångna detaljer om mordet och att den mördade kvinnan pekats ut. Den mördades dotter hade tagit illa vid sig.

Ansvarige utgivaren för tidningen beklagade att de anhöriga tagit så illa vid sig och konstaterade att tidningen kunde ha varit mer återhållsam med detaljerna. Samtidigt menade utgivaren att tidningen behövde beskriva historien ingående för att man skulle kunna se när samhället borde ha tagit ett större ansvar.

PON menar att det samhällsproblem som tidningen tar upp har stort allmänintresse men att det inte motiverade den detaljerade beskrivningen av mordet, särskilt med hänsyn till den mördade kvinnans barn. Mitt i Sollentuna klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed.

 

Fler avsnitt
Fler videos