Gå direkt till textinnehållet

Mitt i-redaktionerna tillbaka på jobbet två dagar i veckan

Från den första oktober återgår journalisterna på Mitt i-koncernens tidningar helt till att arbeta på redaktionen. Men redan nu måste alla medarbetare vara minst två dagar på kontoret.

Redan från idag den 6 september ska alla medarbetare tillbringa minst två dagar i veckan på kontoret. Och den första oktober är det helt slut på hemarbete. Då måste alla tillbaka till sina redaktioner på arbetstid.

– Men många i klubben vill fortsätta att delvis jobba hemma. Det har nästan alla svarat i den enkät som vi skickat ut, säger Pia Bispo, en av journalistklubbens två ordföranden.

Sedan hösten 2020 har medlemmarna kunnat arbeta hemifrån. Hur det fungerat i praktiken har varierat mellan koncernens olika redaktioner.

Annons Annons

– Många har jobbat hemifrån och varit inne på redaktionen ibland. Några har bara jobbat hemifrån och en grupp har inte gjort det alls, säger Pia Bispo.

En medlemsenkät har skickats ut till journalistklubbens cirka 50 medlemmar. 38 har svarat på enkäten.

– Nästan alla vill behålla en flexibilitet och kunna fortsätta arbeta hemma delar av tiden. Att arbeta hemifrån underlättar privarlivet och man upplever att det kan vara effektivare för jobbet. Men man har också saknat sina kollegor, så den övervägande delen av dem som svarat vill både jobba hemma och på kontoret.

Men den möjligheten ska inte finnas kvar, enligt ett mejl som koncernens vd Patrik Vincent skickat till samtliga anställda. Med reservation för att situationen kan förändras beroende på smittspridningen meddelar han där att redaktionerna ska återgå till det normalläge som rådde före pandmin. Då ska Mitt i åter vara ett kontorsbaserat medieföretag.

Patrik Vincent motiverar i ett mejlsvar till Journalisten återgången med att företagskulturen ska bygga på mänskliga möten som ger energi, idéer, kreativitet och arbetsglädje, att medarbetare blir sedda på ett bättre sätt när redaktionen är tillsammans och att problem hos medarbetare kan fångas upp bättre när alla är på plats.

"Återgången är just nu planerad till 1 oktober, men vi följer utvecklingen hela tiden och skulle vi se bakslag i utvecklingen är vi snabba att omvärdera datumet för återgången", skriver Patrik Vincent. 

Börge Nilsson
redaktionen@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos