Mitt i-redaktionerna tillbaka på jobbet två dagar i veckan

6 september, 2021

Från den första oktober återgår journalisterna på Mitt i-koncernens tidningar helt till att arbeta på redaktionen. Men redan nu måste alla medarbetare vara minst två dagar på kontoret.

Redan från idag den 6 september ska alla medarbetare tillbringa minst två dagar i veckan på kontoret. Och den första oktober är det helt slut på hemarbete. Då måste alla tillbaka till sina redaktioner på arbetstid.

– Men många i klubben vill fortsätta att delvis jobba hemma. Det har nästan alla svarat i den enkät som vi skickat ut, säger Pia Bispo, en av journalistklubbens två ordföranden.

Sedan hösten 2020 har medlemmarna kunnat arbeta hemifrån. Hur det fungerat i praktiken har varierat mellan koncernens olika redaktioner.

– Många har jobbat hemifrån och varit inne på redaktionen ibland. Några har bara jobbat hemifrån och en grupp har inte gjort det alls, säger Pia Bispo.

En medlemsenkät har skickats ut till journalistklubbens cirka 50 medlemmar. 38 har svarat på enkäten.

– Nästan alla vill behålla en flexibilitet och kunna fortsätta arbeta hemma delar av tiden. Att arbeta hemifrån underlättar privarlivet och man upplever att det kan vara effektivare för jobbet. Men man har också saknat sina kollegor, så den övervägande delen av dem som svarat vill både jobba hemma och på kontoret.

Men den möjligheten ska inte finnas kvar, enligt ett mejl som koncernens vd Patrik Vincent skickat till samtliga anställda. Med reservation för att situationen kan förändras beroende på smittspridningen meddelar han där att redaktionerna ska återgå till det normalläge som rådde före pandmin. Då ska Mitt i åter vara ett kontorsbaserat medieföretag.

Patrik Vincent motiverar i ett mejlsvar till Journalisten återgången med att företagskulturen ska bygga på mänskliga möten som ger energi, idéer, kreativitet och arbetsglädje, att medarbetare blir sedda på ett bättre sätt när redaktionen är tillsammans och att problem hos medarbetare kan fångas upp bättre när alla är på plats.

"Återgången är just nu planerad till 1 oktober, men vi följer utvecklingen hela tiden och skulle vi se bakslag i utvecklingen är vi snabba att omvärdera datumet för återgången", skriver Patrik Vincent. 

Börge Nilsson
redaktionen@journalisten.se

Kommentarer

Det finns 5 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Fredrik Andersson mån, 2021-09-06 17:13
Tänk att vi var så många som trodde att arbetsmiljön i mediebranschen skulle moderniseras efter pandemin. Tänk att vi var så korkade. Mitti:s journalister borde strejka, åtminstone efter att ha läst Patrik Vincents löjliga ord om "kreativitet och arbetsglädje". Det finns folk som älskar att vara på jobbet och andra som inte gör det, ge människor lite frihet.
Inlagt av Marie Ström tis, 2021-09-07 14:40
Trist exempel på en arbetsgivare som brister i lyhördhet. Som ensidigt bestämmer vad som är bäst för sina medarbetare utan att lyssna på vad de vill och tycker att arbetssituationen och arbetsmiljön kan förbättras. Jag är rätt säker på att detta inte är rätt väg för att få mer arbetsglädje och kreativitet, som arbetsgivaren hoppas. Däremot tror jag att Mitt i-koncernen riskerar att ses som mindre attraktiv att arbeta på och kan förlora värdefulla medarbetare.
Inlagt av Susanne tis, 2021-09-07 16:36
Jag håller med dig Fredrik. Det känns väldigt omodernt och man undrar om "arbetsglädje" är den verkliga anledningen. Ett annat sätt att se på det är att många medarbetare kommer få lägre kreativitet av den bristande flexibilitet som ledningen uppvisar. Många andra arbetsplatser går ju i motsatt riktning, där hemarbete kombineras med arbete på kontor, utifrån verksamhetens behov. Det finns ju till och med exempel på arbetsplatser som låter medarbetarna helt avgöra själva var arbetet ska utföras. Allt är möjligt om man vill.
Inlagt av Putte tis, 2021-09-07 19:51
Lyxproblem. Arbetslösa journalister har inget arbete att gå till, och lokalvårdaren kan inte städa hemma istället för att städa t ex en journalists kontor. Var tacksam över att ha arbetet kvar efter pandemin, så är det inte för alla.
Inlagt av Fredrik A lör, 2021-09-11 00:16
Putte, visst förstår du att dina argument inte är argument? Jag borde inte svara dig, för att du medvetet lägger dig på en så låg nivå, men okej då: Det finns alltid någon som har det sämre. Det är ingen anledning att inte hela tiden söka sig ett bättre liv, en bättre arbetsmiljö, mer tid för fritid, med barnen eller vad man nu önskar sig. Skärp dig.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies