Misstänkt bombman åtalad

17 september, 2021

Den 61-årige man som tillverkat sprängämnen och haft en lista med namn och uppgifter om journalister, myndighetsföreträdare och politiker i sin dator, har åtalats för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Journalisten berättade i början av september om misstankarna mot mannen.

Nu åtalas mannen för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, brott mot lagen om sprängämnesprekursorer och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Samtliga brott är rubricerade som grova, enligt Åklagarmyndigheten.

– Utredningen ger stöd för att det här är personer som den misstänkta mannen missaktar men det finns inte något som tyder på att han har påbörjat utförandet av en konkret gärning riktad mot någon av dem. Ingen av personerna är målsägande i ärendet, säger kammaråklagare Marie Skeppstedt Törnström som är förundersökningsledare, i en kommentar.

En av journalisterna som stått på mannens lista är Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg.

– Det är naturligtvis väldigt skrämmande att stå på en dödslista som en person som nu misstänks för ett av de allvarligaste brotten enligt brottsbalken har upprättat, säger Anders Lindberg till Aftonbladet.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies