Gå direkt till textinnehållet

Missade att maska bild – fälls av PON

Expressen och Göteborgs-Tidningen har fällts av Pressens opinionsnämnd efter att av misstag publicerat delar av en dömd brottslings personnummer i en faksimil.

Tidningarna berättade om en kvinna som nekats tillgång till en dator inne på fängelset för att kunna skriva en bok. Artikeln illustrerades bland annat med faksimiler av hennes ansökan till Kriminalvården och framsidan på myndighetens beslut. I Expressen hade maskeringslappen som skulle dölja hennes personnummer hamnat på raden under personnumret. I GT fanns ingen svart lapp.

Tidningarna hävdade att det inte var meningen att personnumret skulle synas och att misstaget berodde på en teknisk miss. Men eftersom bilderna hade låg upplösning gick det inte att uppfatta numret, ansåg tidningen.

Efter att Pressombudsmannen besökt Expressens redaktion och med hjälp av förstoringsglas konstaterat att delar av personnumret gick att se i de tryckta tidningar han undersökte konstaterar PO att eftersom de fyra sista siffrorna var läsbara kunde det i kombination med anmälarens namn gå att lista ut det kompletta personnumret. PO konstaterar dock att tryckkvaliteten på en och samma tidning kan variera.

Annons Annons

Pressens opinionsnämnd instämmer i POs bedömning att Expressen och GT brutit mot god publicistisk sed genom att ha ”misslyckats med maskningen och därmed, åtminstone i delar av upplagan, gjort personnumret enkelt tillgängligt”.  

Fler avsnitt
Fler videos