Gå direkt till textinnehållet

Minhai och Isaak i fokus för dagen

De två svenska samvetsfångarna uppmärksammas på Pressfrihetens dag.

Vid lunchtid hölls en manifestation utanför Kinas ambassad i Stockholm för att protestera mot att Gui Minhai fortfarande inte har släppts ur kinesiskt förvar. Talade gjorde bland andra Expressens kulturchef Karin Olsson och Journalistens chefredaktör Helena Giertta.

I en debattartikel i Expressen i dag skriver Helena Giertta och debattören och författaren Kurdo Baksi att utrikesminister Margot Wallström ”måste sluta tassa för Eritreas diktator”, eftersom Dawit Isaak sitter fängslad på sjuttonde året.

”Sveriges agerande gentemot en stat som har kidnappat en svensk medborgare är oacceptabelt”, skriver de och hänvisar bland annat till det fortsatta svenska biståndet till Eritrea via EU och att svenska regeringar accepterar den så kallade diasporaskatten som regimen tar ut av exileritreaner.

Annons Annons

I en debattartikel i Journalisten lyfter Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling och ordföranden i Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp Stephen Lindholm såväl Gui Minhai som Dawit Isaak, liksom situationen i Turkiet och den mördade maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia.

Men pressfriheten hotas även inom Sveriges gränser, betonar de:

”Även här går förövare som ger sig på journalister fria. Fotografen Håkan Slagbrand misshandlades i sitt hem i maj 2017. Att hitta den skyldige och ställa personen inför rätta vore en viktig signal. Det skulle visa att den som skadar journalister inte går fri i Sverige. (…)

Vi ser också hur hot och hat mot journalister breder ut sig på nätet utan att rättsvårdande myndigheter har möjlighet att stoppa det. Det driver upp tonläget till nivåer som för några år sedan skulle varit oacceptabla. Det gynnar inte minst aktörer som vill så förakt mot medier och journalister.”

Fler avsnitt
Fler videos