Tipsa Journalisten »
Telefon: 08-613 75 00
redaktionen@journalisten.se
annons@journalisten.se
4 mars, 2015
FOTO: Tomas Ohlsson
Samtal med
Blank Spot Project hade som mål att få ihop en miljon kronor av folket för att kunna göra journalistik om platser och företeelser som i dag är vita fläckar på kartan. I dag nåddes miljonen, så vad händer egentligen nu?
Grattis Martin Schibbye! Hur känns det här?
– Tack, vilken fantastisk morgon att få vakna med den manifesterade tron på utrikesjournalistiken och med det enorma stöd vi fått från gräsrötterna. Folk vill se journalistik som får resurser, att man inte bara har googlat sig till information. Hoppas det här skickar ett budskap till hela branschen att journalistiken inte är i kris, inte hantverket i alla fall. Det här var en dröm för tre veckor sedan om att hitta en ny väg framåt tillsammans med läsarna, säger Martin Schibbye.
Vad ska ni göra med pengarna?
– Vi ska sjösätta en redaktion och leverera. Vi har ju en mängd idéer och ska ta fram ett reportage och ett grävprojekt till september, då det kommer att lanseras på vår hemsida. Under processen vill vi bjuda in alla som backat upp oss att tycka till. Vi efterlyser exempel på vad folk ser som vita fläckar och ska ha en dialog med läsarna. Vi ser dem inte bara som läsare, utan som medskapare, det är hela projektets idé.
Exakt hur ska det gå till? Var ska knäcken sen publiceras?
– De kommer publiceras på Blank Spot Projects hemsida. Ett nytt sätt att publicera digitalt där man även får följa fotograf och reporter i fält på ett annorlunda sätt. Vi vill använda nätets alla möjligheter. I längden blir det något mellan reportage och bok, det här ska vara genomarbetade jobb och ordentliga satsningar. Sedan kanske delar av materialet kan publiceras av andra, men det är bara hos oss man får hela historien och även processen fram till målet.
Så det kan bli aktuellt att sälja vissa delar till tidningar?
– Ja, jag vill inte utesluta det. Men det ska först publiceras hos oss och där får man hela historien.
Vad har ni för ideér hitills om knäck? Vilka är de vita fläckarna ni ser?
– Vi har fått in hundratals ideér, både om underbevakade regioner men även tematiska skeenden som är nytt men ännu inte blivit nyheter. Saker som sker under ytan, långsamma förändringar som inte resulterat i våldsamheter ännu och därfär inte rapporterats. Den här dialogen börjar nu på sajten med våra medlemmar där vi som är reportrar i projektet kommer finnas med. Jag ser också det här som ett sätt att komma bort från att man som medier säger ”nu ska ni få läsa om det här”. Tillsammans med medlemmarna ska vi bestämma var vi börjar gräva. Det finns enormt mycket som är underraporterat där ute.
FOTO: Mikael Grönberg
17 januari, 2023 |
Glöm hästjazz och töntstämpel – nu tar countrymusiken över topplistorna, då startar Sveriges Radio P4 ett nytt program där countryn ska få blomma ut.
FOTO: Tor Johnsson
8 december, 2022 |
Jobbet som programledare för SRs direktsända talkshow i tolv år har varit ”kul men slitsamt”, säger Louise Epstein.
1 kommentar
FOTO: Marcus Schoenherr
5 december, 2022 |
I slutet av november startade Mark-Posten sin digitala tidning, en av Stampen Medias nya lokaltidningar. En av de nyanställda är Boel Ferm, 64, fotograf och reporter.
23 november, 2022 |
I början av nästa år lämnar Johan Hilton DNs kulturredaktion för att bli kulturchef på Göteborgs-Posten. ”Det ska bli väldigt roligt att lära känna stan igen”, säger han.
FOTO: Stina Stiernkvist
15 november, 2022 |
I mars utsågs frilansfotografen Lisa Mattisson till Årets fotograf. Nu jobbar hon på Södersjukhuset i Stockholm som patienttransportör för att försörja sig. ”Jag jobbar hellre där än fotar köksluckor”, säger hon.
3 kommentarer
FOTO: Sveriges Radio
10 november, 2022 |
FNs klimattoppmöten brukar vara svåröverskådliga för journalister på plats. I år gör mat- och vattenbrist jobbförhållandena extra ansträngda, berättar Sveriges Radios klimatreporter Mona Hambraeus.
FOTO: Jonas Eng
4 november, 2022 |
Stockholms skärgård är både rogivande och utmanande som arbetsplats. Tidningen Skärgårdens reporter Ylva Bergman trivs bäst när turisterna har lämnat.
FOTO: Gordon Andersson
28 oktober, 2022 |
Det kommer allt fler AI-verktyg som kan generera verklighetstrogna bilder genom några få klick. Linus Larsson, techredaktör på Dagens Nyheter, menar att det här är en påminnelse om hur vi bör förhålla oss till bilder som sanningsbärare.
Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.
blir sajtchef på Svenska Dagbladet.
blir ny presschef på Svenska Fotbollförbundet.
är ny chefredaktör och ansvarig utgivare för Våra Fiskevatten.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Journalisten, Nytorgsgatan 17a, 116 20 Stockholm
Tel:08-613 75 00
E-post: redaktionen@journalisten.se
Journalisten.se har 190 000 unika sidvisningar och 75 000 unika besökare per månad (genomsnitt Google analytics).
Magasinet Journalisten har en räckvidd på 42 000 läsare (Orvesto 2:a kvartalet 2017). Annonsera
Journalisten är Sveriges äldsta och största medietidning. Prenumerera
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies
Kommentarer
Det finns 0 kommentarer på sidan.
Kommentera